12. februar 2024 14:36

Tanasković: Prošla godina najuspešnija godina za srpsku poljoprivredu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tanasković: Prošla godina najuspešnija godina za srpsku poljoprivredu

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas da je Srbija u prošloj godini imala najuspešniju poljoprivrednu godinu u poslednjoj deceniji i da je posebno važno da je to ostvareno u trenutku velike destabilizacije na evropskom tržištu.

Ona je na poslovnom forumu Srbija-Grčka kazala da taj podatak potvrđuje i činjenicu da je poljoprivreda u prva tri prioritetna sektora Srbije, što pokazuje i vrednost opredeljenog budžeta za ovu godinu i ulaganja u taj sektor.

"Poljoprivredni budžet smo povećali sa prošlogodišnjih 60 i nešto milijardi dinara na 119 milijardi dinara ove godine, što mislim da je izuzetno važno, kao što su važne i mere koje donosi Vlada Srbije kad je u pitanju poljoprivreda i prehrambena proizvodnja" rekla je Tanasković.

Navela je da se pored značajnih ulaganja radi i osmišljena promena kompletnog sistema vođenja i kontrole poljoprivrede i da je ona u celosti digitalizovana prethodne godine, po pitanju subvencija i njihovog korišćenja.

"Ne stajemo, idemo dalje u pravcu digitalizacije i ono što je sada ispred nas je čuveni evropski projekat Elpis, koji započinjemo ove godine, i sa kojim ćemo nadam se imati potpunu kontrolu korišćenja subvencija. Sve je to u cilju razvoja poljoprivrede , jer jednostavno mi smo, kao država, stavili akcenat na proizvodnju hrane i od toga nećemo sigurno odustati", naglasila je ministarka.

Dodala je da je akcenat stavljen i na uvećanje stočnog fonda, kao i drugih kultura i celokupne poljoprivredne proizvodnje.

Prema rečima ministarke, Srbija bi trebalo da iskoristi sve prednosti koje ima zahvaljujući potpisanim sporazumima o slobodnoj trgovini između ostalog i sa Kinom i da zahvaljujući tim benefitima kao jedina evropska zemlja pod veoma povoljnim uslovima plasira poljoprivredne proizvode na tržištu kao što je kinesko.

Pozvala je grčke firme da dođu i investiraju u Srbiju.

Istakla je i da je naša poljoprivredna proizvodnja dosta usitnjena i da mora da se radi na njenom ukrupnjavanju kako bi mogli da se isprate zahtevi velikih tržišta.

"To je jedan od sledećih koraka u našem razvoju poljoprivredne proizvodnje. Mislim da je izuzetno bitno to što stvaramo sa subvencijama koje su primarnim proizvođačima najvažnije, stvaramo i tržišni ambijent u kojem štitimo naše primarne poljoprivredne proizvođače i pokušavamo kao država apsolutno da im omogućimo priotritet na tržištu", rekala je Tanasković.

Istakla je i da je razmena između Grčke i Srbije u protekle četiri godine drastično povećana i to ocenila kao početak buduće još obimnije saradnje.

"Mi imamo zaista puno zajedničkih tema kada je privreda u pitanju i sigurna sam u to da su grčki privrednici prepoznali ulaganje u ovom trenutku i moram da vas pozovem da ne izgubite korak s vremenom, jer sve što ćemo mi uraditi jeste unapređenje i podrška", rekla je ona.

Prema njenim rečima, Ministarstvo poljoprivrede svako stoji svima zainteresovanima za saradnju, kao i za neophodna pojašnjenaj i podršku.

"Jedan od izuzetno značajnih razvojnih projekata, kako za našu poljoprivredu, tako i za našu zemlju je unapređenje i izgradnja sistema za navodnjavanje. Započeta je izgradnja, rekonstrukcija i sanacija sistema za navodnjavanje na 128.000 hektara, ukupne vrednosti 150 miliona evra, a završetak radova se očekuje 2026,", rekla je Tanaskovićeva.

Dodala je da se trenutno vode pregovori za nove kreditne aranžmane, kako bi se nastavilio sa finasiranjem projekata za navodnjavanje.

Najavila je i da se ovih dana ministarstvo priprema za puštanje novih mera iz IPARD 3 programa,za šta je iz EU izdvojeno 280 miliona evra, a država Srbija učestvuje sa oko 90 miliona evra, što znači da će ukupno biti 370 miliona evra.

Taj novac će, kako je objasnila, biti uložen u modernizaciju poljoprivrede i poljoprivredne mehanizacije.

"Pregovaramo i o novim kreditnim linijama sa Svetskom bankom za finansiranje poljoprivrednika u takozvanom projektu konkurentne poljoprivrede, gde im pomažemo bespovratnim sredstvima za ulaganje u mehanizaciju", navela je ministarka.

Naglasila je da su to izuzetno značajne stvari za nekog ko razmišlja u ovom trenutku da bi mogao da uđe u poljoprivrednu proizvodnju u našoj zemlji.