15. februar 2024 10:00

Vesić: Brza pruga preko Srbije biće kičma železničkog saobraćaja na Balkanu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesić: Brza pruga preko Srbije biće kičma železničkog saobraćaja na Balkanu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Brza pruga Budimpešta – Atina, duga 1.512 kilometara, koja će najvećim delom prolaziti kroz Srbiju, biće kičma železničkog saobraćaja na Balkanu, važna za brži prevoz ljudi i roba, što će značajno doprineti daljem ekonomskom razvoju zemalja na njenoj trasi, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

"Mi već imamo 76 kilometara brze pruge od Beograda do Novog Sada, do kraja godine biće završeno još 108 kilometara do Subotice. Gradićemo prugu prema Nišu i dalje ka Skoplju, a sada, zahvaljujući dogovoru Aleksandra Vučića i Kirjakosa Micotakisa, i Grčka ulazi u ovaj projekat, što znači da ćemo u narednim godinama moći brzom prugom do Soluna i Atine", rekao je Vesić za TV Prvu.

Kada je reč o izgradnji brze pruge od Beograda do Niša, Vesić je naveo da bi do kraja meseca trebalo da bude raspisan tender za nadzor na tom projektu, u maju tender za predkvalifikaciju za izvođenje radova na drugoj i trećoj deonici, a u decembru i za radove na prvoj deonici pruge.

"Pruga prema Nišu biće duga 230 kilometara, vrednost projekta je 2,75 milijardi evra, od čega je grant Evropske unije čak 610 miliona evra. Od Niša ćemo nastaviti ka Skoplju, već radimo prema Brestovcu, a sa Severnom Makedonijom potpisali smo memorandum o izgradnji još 135 kilometara pruge ka Preševu i 50 kilometara od granice do Skoplja. Radićemo zajednički da obezbedimo sredstva za tu prugu", rekao je ministar.

Pokret za narod okupiće sve kojima je interes Srbije iznad svega

Teška situacija u kojoj se Srbija nalazi, u neizvesnim globalnim okolnostima, pod pritiscima zbog pitanja Kosova i Metohije i sankcija Rusiji, zahteva okupljanje svih patritoskih snaga koje, bez obzira na neke razlike, interes Srbije stavljaju iznad ličnog i stranačkog, izjavio je danas član Predsedništva SNS Goran Vesić.

"Sve te snage treba da se okupe, sa ciljem ubrzanja ekonomskog, privrednog rasta Srbije i očuvanja državnih i nacionalnih interesa. To je suština pokreta, koji najavljuje predsednik Aleksandar Vučić", rekao je Vesić za TV Prva.

Dodao je da je izuzetno važno da se sada okupe svi kojima je interes Srbije na prvom mestu.

"Kada se Srbija nalazi pod pritiskom dela međunarodne zajednice, kada i deo naše opozicije aktivno radi sa pojedinim političkim krugovima, uglavnom ekstremno leve orijentacije, u inostranstvu, što je skandalozno, ne bi li Srbija došla u što teži položaj, uz otvorene pozive za ukidanje pretpristupnih fondova koji znači zasutavljanje svih razvojnih projekata, važno je da se sve patriotske snage okupe u jednom pokretu", rekao je Vesić.