20. februar 2024 12:17

Đedović Handanović sastala se sa Košarom, razgovarali o saradnji Srbije i Francuske u energetici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović Handanović sastala se sa Košarom, razgovarali o saradnji Srbije i Francuske u energetici

Foto: TANJUG/MRE/ Emilija Jovanović

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa ambasadorom Francuske u Srbiji Pjerom Košarom o ključnim pitanjima saradnje dve države u energetici, kao što su modernizacija prenosne mreže, potencijalna saradnja u hidro sektoru i diversifikacija izvora snabdevanja gasom.

Đedović Handanović je naglasila uspeh prošlogodišnjih aukcija, sprovedenih digitalizovano i u skladu sa standardima Evropske unije, što je rezultiralo skoro potpunom raspodelom kapaciteta, saopštilo je resorno ministarstvo.

"U narednom periodu ćemo uložiti oko 400 miliona evra u revitalizaciju hidroelektrana Potpeć, Vlasinske, Bistrica i Đerdap 2 kako bismo im produžili vek i povećali snagu, a deo ovih projekata se finansira kroz investicioni okvir za Zapadni Balkan", istakla je ona.

Dodala je da će Elektroprivreda Srbije (EPS) u prvoj polovini naredne godine završiti i vetropark Kostolac što je, prema njenim rečima, izuzetno važna prekretnica u poslovanju EPS-a, pošto će ovo biti prvi njegov projekat iz energije vetra.

Najavila je da se planiraju izmene zakona u rudarskom sektoru, koji će dodatno štititi interese Srbije, kao i da se očekuje da se ove godine završi strategija upravljanja mineralnim i drugim geološkim resursima u Srbiji, a da su završene javne konsultacije o integrisanom nacionalnom energetskom i klimatskom planu (INEKP) koji je spreman za usvajanje.

Ciljevi u INEKP-u su usmereni ka postizanju 45 odsto proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, smanjenju emisija CO2 za 40,3 odsto u odnosu na 1990. godinu i značajnom povećanju energetske efikasnosti.

Razgovarano je i o malim modularnim reaktorima, kao izvoru bazne energije u energetskoj tranziciji, pri čemu je ministarka Đedović Handanović navela da je neophodno razmotriti alternative koje će obezbediti energetsku stabilnost u procesu zelene tranzicije i zadovoljiti rastuće potrebe Srbije za energijom u godinama koje dolaze.

Ambasador Francuske Pjer Košar istakao je podršku Francuske u ostvarivanju energetske tranzicije u Srbiji.

"Francuska i naša energetska preduzeća su partneri Srbije na putu energetske tranzicije. Znamo za ambiciozne ciljeve koje ste definisali kroz INEKP i spremni smo da podržimo projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, kao i da pružimo tehničku podršku kroz razne projekte, razmenu znanja i iskustva", rekao je on.