26. februar 2024 13:26

Aleksandra Đurđević: Neophodno više stimulisati kupovinu elektrifikovanih vozila

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandra Đurđević: Neophodno više stimulisati kupovinu elektrifikovanih vozila

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Da bi se podmladio vozni park u celoj zemlji i pomoglo da vazduh u Srbiji bude čistiji, trebalo bi da se zabrani uvoz Euro 1, 2 i 3 automobila, da se subvencioniše reciklaža, stimuliše kupovina elektrifikovanih vozila i razvija infrastruktura, izjavila je danas predsednica Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Aleksandra Đurđević.

Govoreći o stimulacijama za kupovinu električnih vozila ona je rekla da se Asocijacija koju vodi zalaže za povećanje iznosa budžeta za ovu svrhu.

" Na tome mora da se radi, jer je iznos koji se odnosi na električna vozila isti u ovoj i prethodnoj godini, a mi smo po zastupljenosti ovih automobila u velikom raskoraku sa Evropom, pošto ona kod nas čine samo jedan odsto, a u Evropi 14 odsto vozila", rekla je ona za emisiju Auto moto show.

Prema njenim rečima, nije dobro ni to što su iz stimulisanja isključena plag in hibridna i hibridna vozila.

"Plag in hibridna vozila su vozila koja mogu da se do određenog dometa kreću samo na struju i ona su prvi i logičan korak u elektrifikaciji. Zato smatramo da bi bilo dobro da se ona ne isključuju iz subvencija. Lane je prodato samo 69 ovih vozila, dakle malo i valjalo bi ih potpomoći", ocenila je ona i dodala da se nada da će budžet za subvencionisanje ipak biti povećan.

Kada je reč o subvencijama za kupovinu novih i polovnih vozila od 2.100 evra, rekla je da zvanične informacije o tome šta će se tačno subvencionisati još nema ali da će se prema nezvaničnim informacijama subvencije odnositi na nova i polovna vozila sa euro 6 normom.

Ona je ocenila da je što se tiče vozila Euro 1, Euro 2 i Euro 3 naša statistika zabrinjavajuća jer smo prošle godine imali tri puta veće tržište ovih automobila čiji je uvoz inače zabranjen u druge zemlje, nego uvezenih novih vozila.

Đurđević je navela da se još ne zna spisak brendova koji će učestvovati na predstojećem Sajmu automobila u Beogradu od 21. do 27. marta, ali da je za očekivati da budu ako ne svi, ono bar većina.

"Očekujemo da sajam neće biti izrazito prodajnog ni rasprodajnog karaktera, već pre svega prezentacija najboljeg što ima da se ponudi i da se upoznamo sa novim tehnologijama. To su električna i elektrifikovana vozila i očekujemo da se nepoznanica i odbojnost od nepoznatog bar malo eliminiše", rekla je ona.

Dodala je da je ovo neophodno jer je za razliku od nas, u nekim zemljama u našem regionu vožnja električnih automobila svakodnevica.