10. januar 2023 12:45

Jelena Tanasković: Ukidanjem carina na uvoz prasadi pomažemo obnovu našeg stočnog fonda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Tanasković: Ukidanjem carina na uvoz prasadi pomažemo obnovu našeg stočnog fonda

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Odlukom Vlade Srbije na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od ove godine je ukinuta carina na uvoz tovnih prasadi do 50 kg kao i prelevman od 8,7 dinara po kilogramu za tov prasadi i tov goveda, čime bi prema rečima resorne ministarke Jelene Tanasković trebalo da se pomogne unapređenju stočnog fonda u Srbiji.

"Ova mera je doneta kao mera pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima sa idejom obnove stočnog fonda Srbije. Po procenama i analizama za prethodne dve godine, koje su radili republička statistika, Privredna komora Srbije, kao i Ministarstvo poljoprivrede, nama u ovom trenutku nedostaje oko milion prasadi da popunimo kapacitet farmi", rekla je ministarka Tanasković za Tanjug.

 

Dodala je da je u prethodnom periodu naš stočni fond smanjen i da je strateški cilj Ministarstva poljoprivrede i cele države u ovoj godini povećanje stočnog fonda pri čemu će akcenat biti usmeren na svinjogojstvo i govedarstvo.

16. januara počinje uzimanje eID broja za poljoprivredne proizvođače

Prvi korak u uvođenju informacionog sistema eAgrar počeće 16. januara, kada će poljoprivredni proizvođači moći u poštama, filijalama trezora i poljoprivrednim stručnim službama da uzimaju svoj eID broj, izjavila je danas Tanjugu ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

"Ovaj broj je zapravo identifikacioni lični broj i on je prvi korak u registru. Kasnije ćemo ići sa daljim koracima u registrovanju i najavljivati ih na vreme, kako koji bude dolazio na red", navela je ministarka Jelena Tanasković.

 

Dodala je da su zbog svoje rasprostranjenosti po celoj Srbiji, pošte najpristupačnije i poljoprivrednicima najzgodnije za obavljanje ovog posla.