4. mart 2024 13:18

Nikola Pontara: Srbija malo iznad proseka ZB po pitanju realnog BDP po glavi stanovnika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nikola Pontara: Srbija malo iznad proseka ZB po pitanju realnog BDP po glavi stanovnika

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

KOPAONIK - Direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara izjavio je danas na Kopaonik biznis forumu da kada se pogleda sadašnji prosečan realni BDP po glavi stanovnika kod novih članica EU, da su one dostigle 60 odsto proseka realnog BDP po glavi stanovnika EU, dok Zapadni Balkan ostaje u proseku na 30 odsto i dodao da je Srbija malo iznad tog proseka na ZB.

Pontara je rekao na panelu "Proširenje EU i Zapadni Balkan: Da li Srbija može postići cilj do 2030. godine?" da je zlatni period rasta za Zapadni Balkan bio pre finansijske krize 2008.

"Dakle, između 2000. i 2008. godine kada je Zapadni Balkan rastao po prosečnoj stopi od oko pet odsto. Nevolja je u tome što ako pogledate nove zemlje članice između 1991. i 2008. godine, one su u proseku rasle čak i brže od Zapadnog Balkana", naveo je on.

Kada pogledamo budućnost i damo neke projekcije, dodaje Pontara, Zapadni Balkan bi se približio prosečnom životnog standardu EU za 20 godina, kada bi dostigao rast iz perioda između 2000. i 2008. godine.

Dakle, 2045. godine, ako bi rast bio u proseku pet odsto godišnje. Ako sa druge strane uzmemo stopu rasta između 2001. i 2021. godine, pa čak i nakon zlatnog perioda rasta, onda će im biti potrebno 40 godina da se približe. Ako uzmemo prosek stopa rasta nakon finansijske krize do danas, onda će do toga doći za 70 godina", rekao je Pontara.

Naglasio je da je jedan od nagoveštaja o tome kako povećati rast u ovim zemljama je ulaganje u ljudski kapital.

"Možete posmatrati rast na različite načine, tako što ćete ga dekomponovati duž ose investicija, potrošnje i neto izvoza. I vidite onda da je rast u ovim zemljama na Zapadnom Balkanu uglavnom bio vođen potrošnjom, a ne investicijama", naveo je on.