4. mart 2024 15:08

Mihailo Jovanović: Izvoz IKT sektora će do 2027. godine biti 10 milijardi evra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mihailo Jovanović: Izvoz IKT sektora će do 2027. godine biti 10 milijardi evra

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

KOPAONIK - Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanovića rekao je danas na Kopaonik biznis forumu da je plan da izvoz u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) do 2027. godine dostigne 10 milijardi evra.

On je u izjavi za Tanjug podsetio da je prošle godine izvoz bio 3,5 milijardi evra, što je deset puta više nego što je bio 2012. godine

"Sve ono što smo do sada radili u razvoju digitalne infrastrukture, u pripremi za razvoj veštačke inteligencije, u planovima za izgradnju BIO4 kampusa, dalje širenje naučno-tehnoloških parkova u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku i izgradnja dva nova naučno-tehnološka parka u Kragujevcu i Kruševcu daje nam za pravo da će, ukoliko svake godine nastavimo s ovim tempom rasta od oko 30 odsto godišnje, na kraju 2027. godine izvoz IKT-a biti čak 10 milijardi", istakao je Jovanović.

Ministar je napomenuo da su postavljeni ambiciozni ciljevi kada je u pitanju dalja modernizacija i razvoj digitalizacije, veštačke inteligencije i biotehnologije.

Svaki dan imamo nekoliko hiljada novih e-građana

Ministar Jovanović rekao je danas da portal elektronske uprave trenutno ima više od dva  miliona korisnika.

Napomenuo je da svaki dan imamo nekoliko hiljada novih građana koji postaju e-građani.

"Mislim da je mnogo značajnije što sada sa jednim jedinstvenim nalogom i mobilnom aplikacijom mogu da koriste portale uprave, ali i na desetine drugih državnih portala. Pre svega portal e-porezi, portal lokalnih poreznih administracija, e-fakture, obavezno socijalno osiguranje, usluge APR-a. Dakle, sa jednom jedinstvenom aplikacijom i jedinstvenim nalogom građani koriste na stotine ili hiljade različitih usluga elektronske uprave preko svog mobilnog telefona ili računara", objasnio je ministar.

Jovanović je istakao da je informaciona bezbednost jedna od najbitnijih stvari o kojoj se intenzivno razmišlja. Dodaje da je veoma značajan predlog Zakona o informacionoj bezbednosti.