4. mart 2024 21:02

Panel "Osiguranje: Nova realnost": Inflacija je neprijatelj osiguranja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Panel "Osiguranje: Nova realnost": Inflacija je neprijatelj osiguranja

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

KOPAONIK - Inflacija je neprijatelj osiguranja rečeno je večeras na panelu pod nazivom "Osiguranje: Nova realnost" koji je održan u okviru Kopaonik biznis foruma.

Član Izvršnog odbora kompanije "Dunav osiguranje" Milo Marković izdvojio je pitanje katastrofalnih šteta kao jednu od tema o kojoj se razgovaralo na panelu.

"Izneta su neka rešenja iz svetske i evropske prakse i zaključeno je da je kao najbolje rešenje i preporuka za naše tržište formiranje pula osiguranja. Pula osiguranja podrazumeva jednu sinergiju države, osiguravača i reosiguravača, gde bi svako imao svoju ulogu", rekao je Marković za Tanjug.

Kaže da se od države se očekuje pre svega propisivanje obaveznosti osiguranja i garancije za stabilnost celog tog sistema.

"Sa strane osiguravača možemo da ponudimo široku mrežu za prihvat osiguranja i za likvidaciju šteta. I konačno, sa strane reosiguravača možemo da obezbedimo veliku diversifikaciju, prostornu diversifikaciju rizika i da kažemo jedan značajan kapital za prihvat značajnih iznosa suma rizika", rekao je on.

Panelisti su, takođe, diskutovali, na temu inflacije. Marković ističe da je u delatnosti osiguranja inflacija bila značajno veća nego što je bila opšta inflacija.

"Mi imamo linije poslovanja inflacije preko 30 odsto, tu bih istakao pre svega dobrovoljno zdravstveno osiguranje i da još uvek nismo rešili problem inflacije u osiguranju", kaže Marković.

Marković ističe da je na panelu skrenuta pažnja i na važnost razvoja i zadržavanja kadra u osiguranju.

"Udruženje osiguravača Srbije već je preduzelo prve korake, formiranjem kursa i akademija za edukaciju, ljudi zainteresovani da usavršavaju upravo delatnosti osiguranja, pa to je upravo jedan poziv za mlade ljude koji još nisu odlučili u kom će pravcu da usmere svoju karijeru, da razmisle o početku svog posla u delatnosti osiguranja", zaključio je Marković.

Na panelu je učestvovao i predsednik Izvršnog odbora AMS osiguranja Dejan Jevtić koji je istakao da je neophodno smanjiti uticaj katastrofalnih klimatskih promena. Takođe, inflaciju je istakao kao negativan faktor.

"Inflacija utiče na premiju štete, pre svega kod autosiguranja. Imamo direktnu korelaciju inflacije i kupovne moći, a to je sve u vezi našom pričom, da je polisa investicija", rekao je Jevtić.

Kako je podvukao osiguranje je u neskladu sa potrebama klijenata i na to, kaže, mora da se obrati pažnja, kao i da smatra da premija nije osnovni i najvažniji parametar.