5. mart 2024 21:52

Vuković: NLB Komercijalna banka u 2023. ostvarila rekordne rezultate

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vuković: NLB Komercijalna banka u 2023. ostvarila rekordne rezultate

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

KOPAONIK - NLB Komercijalna banka je u 2023. godini ostvarila rekordne rezultate, a posebno smo ponosni time što je naša kreditna izloženost prema klijentima povećana prethodne godine i tu smo rasli šest puta brže od ostalog tržišta, rekao je za Tanjug predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke Vlastimir Vuković.

Dodao je da je rast portfolija ove banke iznosio oko 230 miliona evra, da je njegov kvalitet značajno bolji u odnosu na tržišni prosek i da iznosi 1,4 odsto tzv. loših kredita kao i da je zabeležen rast bankarskog portfolija.

"Sve to nam daje ozbiljnu snagu da budemo podrška privredi i stanovništvu u narednom periodu", rekao je on.

Kao dve važne i lepe stvari naveo je to što je NLB Komercijalna banka postala prva family-friendly banka u Srbiji, odnosno banka koja gleda da svojim zaposlenim obezbedi dobar balans između posla i života van posla a drugo što je dala 300.000 evra dobrotvornim institucijama, pre svega onim okrenutim deci i razvoju dece.

Kada je reč o planovima za ovu godinu istakao je da će u fokusu, što se privrede tiče, biti podrška infrastrukturnim, pre svega investicionim projektima.

"Što se stanovništva tiče gledaćemo da pomognemo ne samo kroz kreditiranje, već i kroz određene savetodavne usluge, kao i podršku njihovim depozitnim i investicionim potrebama kao takvim", naveo je Vuković.

Dodao je da će banka u narednom periodu biti prisutna u svim oblastima, a da će poseban akcenat biti na zelenom finansiranju, odnosno na održivosti.

"Naša obaveza kao ozbiljne banke i bankarske grupacije u ovom regionu jeste da našoj deci ostavimo čist vazduh, dobru zemlju i pitku vodu", naglasio je on.

Govoreći o onome što građane odnosno klijente najviše zanima a to je kada bi mogle da počnu da padaju kamatne stope na bankarske kredite, Vuković je rekao da je to skopčano sa više komponenti.

Jedna je očekivanje pada kamatnih stopa prvo u Americi i Evropi. Ono neće biti skokovito ali se pretpostavlja da će se desiti u drugoj polovini godine i da bi onda trebalo da se prebaci i na Srbiju.

Vuković je istakao da je bitna i tržišna utakmica između banaka i da banke ako žele do klijenata, moraju da budu konkurentne, tako da će i taj segment uticati na to kada će i za koliko opadati kamatne stope na kredite banaka.