6. mart 2024 10:08

Jelena Tanasković: Rad države u sektoru poljoprivrede je prepoznat

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Tanasković: Rad države u sektoru poljoprivrede je prepoznat

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

KOPAONIK - Ministarka poljoprivede Jelena Tanasković ocenila je danas na Kopaonik biznis formu da je u odnosu na prošli forum u Srbiji urađeno dosta na promeni ambijenta u sektoru poljoprivrede i da se sada već razgovara o investiranju, o održivoj i konkurentnoj poljoprivredi.

"Investiranje, održiva i konkurentna poljoprivreda je ono čemu težimo. Mislim da je rad države prepoznat. Država je donela vrlo konkretne mere i odluke i to je ono o čemu smo sad imali prilike da čujete i pričali. Šta je to država uradila, koliko je država primarnog proizvođača zaštitila i koliko je na taj način ceo agrarni sektor zaštitila jer se bez hrane ne može. To je naš prioritet", rekla je Tanasković koja je učestvovala na panelu Održiva poljoprivreda: Izazovi za budućnost.

Sada, kako je dodala pričamo pre svega o hrani stočnog fonda ali i svim druge poljoprivrednim granama.

"Našli smo mere, našli smo put kojim mi idemo, našli smo subvencije koje definitivno daju rezultat. Što se pokazalo u 2023. godini", rekla je Tanasković.

Ono što je moglo da se čuje je da podržavaju uvođenje eAgrara odnosno digitalizacije u poljoprivredi, jer to svima daje informacije koje su nam potrebne za investiranje, za donošenje odluka i generalno za našu saradnju, rekla je ministarka.

Ona je nakon panela za Tanjug govorila i o položaju malinara i svemu što je država uradila vezano za dogovore koje su imali sa proizvođačima "crvenog zlata".

Naglasila je da je Ministarstvo proljoprivede ove godine na vreme počelo da se bavi malinama, i da se u novu otkupnu sezonu ulazi sa nešto više od 20.000 tona maline.

Dodala je da su uradili proračun i da može da kaže da malinari ove godine neće biti u problemu.

"Ono što je bitno je da ćemo u novu otkupnu sezonu maline, ući se ne više od 20.000 tona. To je dobar podatak", rekla je Tanasković i radi poređenja dodala da smo prošle godine u isto vreme imali preko 40.000 tona maline.

Prema njenim rečima, to je pokazatelj da se tržište polako vraća na svoje.

"Cenovno je i dalje niža cena maline nego što je bilo u prethodnom periodu, ali moramo da se privikavamo na kvalitetne usluge", rekla je ona i naglasila da je druga velika stvar koju je država odradila a obećala je malinarima, da izračuna proizvođačku cenu.

"Druga stvar koju smo obećali primarnim proizvođačima maline, da ćemo uraditi u ovom periodu, pre nego što oni ulaze u proizvodnju maline, je to da institut Za voćarstvo u Čačku izračuna koliko proizvođača u 2024. godini košta proizvodnjz maline", rekla je ona.

Prema dobijenim podacima, onaj koji ima prinos na 15 tona, njega proizvođačka cena košta 160 dinara, za prinos na 12 tona 200 dinara, na 10 TONA 240 dinara, rekla je ministarka i dodala da to pokazuje da je proizovođačka cena niža što je prinos maline veći. To je ono gde se krećemo u 2024. godini, imamo male zalihe.

"Sve su prilike da malina ove godine neće biti u problemu", rekla je ministarka. Prema njenim rečima, potražnja za malinom će biti veća.

Našim proizvođačima bih rekla da nastave da se bave svojom malinom i našim velikim zlatom, da otvorimo nova tržišta."