7. mart 2024 11:41

Dejan Đokić: Siva knjiga 16 sadrži 13 reporuka sa oznakom Bezgotovinska plaćanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Đokić: Siva knjiga 16 sadrži 13 reporuka sa oznakom Bezgotovinska plaćanja

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - U novoj publikaciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) "Siva knjiga 16" ukupno 13 preporuka dobilo je oznaku "Bezgotovinska plaćanja"zbog njihove važnosti za suzbijanje sive ekonomije i daljeg razvoja elektronske uprave i poslovanja, izjavio je danas predsednik IO te alijanse Dejan Đokić. 

On je na predstavljanju publikacije, kazao da nova Siva knjiga donosi i 19 novih i 81 ažuriranu i unapređenu preporuku za uklanjanje administrativnih prepreka poslovanju u Srbiji.

"Iako cela Siva knjiga počiva na evropskim vrednostima i principima fer konkurencije, transparentnosti, vladavine prava i održivog razvoja i ove godine izdvojili smo 18 reformskih inicijativa koje su ponele EU bedž zbog svog naročitog značaja za brže evropske integracije Srbije", rekao je Đokić. 

Naglasio je da digitalizacija ostaje ključ uspešnih reformi i zajednički imenitelj svih preporuka pa tako i 10 reformskih prioriteta koje NALED nominuje za agendu buduće Vlade Srbije. 

Te preporuke, kako je precizirao, su smanjenje fiskalnog opterećenja najnižih zarada, elektronsko plaćanje svih taksi i naknada i ukidanje parafiskala koje čeka na rešavanje više od decenije, kao i objedinjena naplata poreza i doprinosa za preduzetnike. 

Dodao je da u preporuke spadaju i proširenje platforme za angažovanje sezonskih radnika na nove delatnosti i elektronsko čuvanje i dostavljanje dokumenata iz radno pravnih odnosa.

Prema njegovim rečima, preporučeno je da se uspostavi jedinstveni e-karton i e-bolovanja, kao i jačanje kapaciteta i dalja digitalizacija inspekcija. 

Đokić je naglasio da je preporučeno i uspostavljanjen jedinstvene digitalne platforme za prostorno planiranje, e-prostor, kao i rešavanje pitanja ozakonjenja i uvođenje digitalnog sistema za povrat ambalaže. 

"Nadamo se da će nova Vlada ubrzati tempo reformi i uspeti da prevaziđe magičnu brojku od 12 delimično ili potpuno sprovedenih preporuka Sive knjige godišnje, što je bio i rezultat nekoliko prethodnih izdanja", zaključio je on. 

Najpoznatija godišnja publikacija sadrži 100 preporuka za novu Vladu Srbije u cilju uklanjanja birokratskih prepreka poslovanju, a preporuke se odnose na ministarstva, više institucija, Narodnu banku  Srbije (NBS) i jedinice lokalne samouprave.

Tokom 2023. godine institucije su uspele da reše ukupno 12 preporuka - osam u potpunosti i četiri delimično, i da započnu rešavanje još četiri preporuke "Sive knjige".