7. mart 2024 12:34

Mateo Kolanđeli: Podrška EBRD ide u smeru zelene tranzicije i zaštite životne sredine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mateo Kolanđeli: Podrška EBRD ide u smeru zelene tranzicije i zaštite životne sredine

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan, Mateo Kolanđeli, izjavio je danas da podrška EBRD Srbiji ide smeru energetske tranzicije, zaštiti životne sredine i konkurentnosti i produktivnosti srpskih preduzeća.

Na predstavljanju 16. izdanja Sive knjige NALED-a u Palati Srbija, Kolanđeli je rekao da je u oblasti energetske tranzicije Srbija mnogo napredovala prošle godine i da je mnogo uloženo u tu oblast.

"Takođe, uloženo je i mnogo je urađeno i u reformu sektora. Počela je da se koristi solarna i energija vetra, prošle godine smo imali prve aukcije za struju iz tih izvora i nastavićemo saradnju sa Srbijom", rekao je Kolanđeli.

Dodao je da će se raditi i na unapređenju preduzeća, kako privatnih, tako i državnih, kao i na dekarbonizaciji, kao važnom segmentu borbe protiv klimatskih promena.

Druga oblast u kojoj sarađuju sa Srbijom je zaštita životne sredine.

"To je zaista važno za nas i mi tu mnogo investiramo. Važne su nam oblasti upravljanja otpadom i da opremimo Srbiju modernom opremom u toj oblasti, ali vidimo da ima mnogo prostora sa saradnju sa NALED-om, državnim i privatnim preduzećima", naveo je Kolanđeli.

Dodao je da je izuzetno važan i kvalitet vazduha.

"Radimo na projektu uvođenja centralnog grejanja u gradovima i građenju energetski efikasnih zgrada. U taj projekat uložili smo 200 miliona evra", rekao je Kolanđeli.

On je rekao da postoji mnogo reformi na koje bi EBRD želeo da se fokusira sa novom vladom, a ključna je da se ubrza prelazak na naplatu potrošnje energije u zgradama na osnovu potrošnje.

"Mislim da zaista da ljudi plaćaju stvarnu cenu energije koju troše, ovo je osnova za razvoj zasnovan na tržištu i stvarno ubrzanje talasa renoviranja zgrada u ovoj zemlji", rekao je Kolanđeli.

Treća i poslednja tema je, kako je naveo, produktivnost konkurentnosti srpske privrede, i u okviru toga digitalizacija i inovacije.

Veoma smo aktivni u finansiranju infrastrukture koja omogućava inovacije, na primer, naučnih i tehnoloških parkova, ali i uvođenje širokopojasnog pristupa širom zemlje. Radimo sa privatnim sektorom, pristup finansijama za mala i srednja preduzeća i startapove, ali zaista želimo da unapredimo igru i u smislu reformi koje će otključati potencijal u srpskoj privredi", poručio je Kolanđeli.

Poručio je da se unapred raduje Planu rasta EU za Zapadni Balkan i naglasio da Srbija može da računa na pomoć EBRD i ubuduće.

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David izjavila je da je NALED-ova siva knjiga je vredan putokaz za ono što je potrebno učiniti na jačanju održivog i demokratskog razvoja.

Ona je pohvalila metodologiju koju NALED koristi i istakla da misli da je ključna reč dijalog.

"NALED podstiče sveobuhvatni dijalog između javnog sektora, privatnog sektora, vlade i civilnog društva kako bi se praktični izazovi identifikovani na terenu pretvorili u artikulisane preporuke zasnovane na najboljim praksama iz drugih zemalja. Dijalog donosi dodatnu vrednost finalnom proizvodu. Donosi povećanu transparentnost", poručila je Ben David.

Istakla je da u tom procesu i civilno društvo i privatni sektor imaju mnogo toga da iznesu svojim iskustvima i stručnošću.

"Civilno društvo pruža sredstvo građanima na terenu da zahtevaju dobro upravljanje i bolje pružanje usluga. Glas poslovne zajednice je pođednako važan jer oni podstiču ekonomski rast, podstiču konkurentnost, podstiču inovacije i otvaraju radna mesta. Stoga je ključno, kao što sam rekao, uključiti i jedno i drugo u proces reformi jer on postaje sve složeniji. što više država napreduje na svom putu ka EU", rekla je Ben David.

Dodala je da je ključni cilj za Švedsku bila reformi javnih nabavki u Srbiji.

"Sada Srbija ima dobar zakon o javnim nabavkama, ali kao što znamo, sa svakim zakonom dolaze izazovi u primeni. Svi potencijalni ponuđači treba da imaju jednake mogućnosti učešća na Ben David.

Ona je naglasila da će se od januara ove godine pri ocenjivanju ponuda uzimatiu obzir dodatni kriterijumi uz cenu, uključujući vek trajanja proizvoda, troškove održavanja i reciklaže.

"I na taj način javne nabavke u Srbiji postavljaju osnovu za odgovorno poslovanje, razvoj tržišta i jačanje konkurencije u oblasti održivih rešenja", poručila je Ben David.

Dodala je da je izuzetno bitno podizanje svesti o ekološkim, društvenim standardima i standardima upravljanja, koji su već postali obavezni za kompanije u Evropskoj uniji.