12. mart 2024 10:53

Počela rekonstrukcija pruge Lukićevo - Zrenjanin Fabrika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počela rekonstrukcija pruge Lukićevo - Zrenjanin Fabrika

Foto: TANJUG/Infrastruktura železnice Srbije

BEOGRAD - Infrastruktura železnice Srbije počela je rekonstrukciju pruge Lukićevo - Zrenjanin Fabrika, u dužini nešto manje od osam kilometara, između Orlovata i Zrenjanina.

Rekonstrukcijom će biti obuhvaćena deonica od Rasputnice 1, koja se nalazi iz pravca Orlovata oko kilometar i po pre Lukićeva, preko Lukićeva do stanice Zrenjanin Fabrika.

Ukupno će biti rekonstruisano 7.850 metara, a radovima će biti obuhvaćen prolazni kolosek, kao i četiri skretnice u stanici Lukićevo, saopštila je Infrastruktura železnice Srbije.

U okviru radova biće uređeno i šest putnih prelaza na ovoj pruzi, od kojih je jedan u blizini Lukićeva asfaltiran, dok je ostalih pet na ukrštanjima sa atarskim putevima.

Radovi su počeli 20. februara, a rok za realizaciju čitavog posla je 270 dana.

Za devet meseci, koliko će radovi trajati, na deonici Rasputnica 1 - Lukićevo - Zrenjanin Fabrika predviđena je najpre demontaža starog koloseka, zatim polaganje novih šina i betonskih pragova, ugradnja potrebne opreme na pruzi i, najzad, dopuna tucanika, zastorna prizma, rešetanje i mašinsko regulisanje koloseka.

Nakon rekonstrukcije, nosivost pruge biće povećana, što će omogućiti bolje i efikasnije odvijanje teretnog železničkog transporta, a bezbednost saobraćaja biće podignuta na znatno viši nivo.

Radovi svakodnevno počinju u 8 i traju do 18 sati, tokom dnevnih zatvaranja pruge za saobraćaj vozova na ovoj deonici.

Vrednost radova je oko 500 miliona dinara, a investitor projekta je Infrastruktura železnice Srbije.

Radove izvodi novosadski ZGOP.

Radovi na ovoj deonici predstavljaju nastavak rekonstrukcije pruge Novi Sad – Rimski Šančevi – Orlovat – Zrenjanin.

Prošle godine rekonstruisane su deonice Titel – Orlovat i Orlovat – Lukićevo, u ukupnoj dužini nešto više od 36 kilometara.

Poslednji put radovi na ovoj pruzi obavljeni su pre punih šest decenija.