12. mart 2024 14:49

Jelena Begović: Dobro je što instituti rade na otvaranju spin-out i spin-off kompanija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Begović: Dobro je što instituti rade na otvaranju spin-out i spin-off kompanija

Foto: TANJUG/NITRA/ ZORAN PETROVIĆ

BEOGRAD - Povezivanje instituta u transformaciji, iskustva u internoj komunikaciji kao i ažurirani operativni priručnik bile su glavne teme današnjeg Saige RDI foruma na kome su učestvovali predstavnici 18 instituta u transformaciji, a prisustvovala je i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ministarka je pozitivnim ocenila to što instituti imaju svoje međunarodne nadzorne odbore i što dobro sarađuju sa svojim nacionalnim i internacionalnim konsultantima i istakla da je dobro što neki instituti već rade na otvaranju spin-out i spin-off kompanija.

"Tri instituta sa četiri projekta u vrednosti od dva miliona evra moraju da daju efekat. Bilo kakvo produženje projekta podrazumeva rezultate, a krajnji cilj cele transformacije jesu spin-out kompanije", rekla je ona.

Istakla je da procedure i pravila vremenom postaju složeniji, ali i da će sredstva biti uvećana.

"Ono što je bitno za neke od instituta poput IBISS, Nikola Tesla i Dedinje jeste da su dobili licence od kompanije MarketsandMarkets za platforme vezane za istraživanje tržišta. Ovo je korisno zato što nam je to falilo u prvoj fazi procesa transformacije, a čak i kod pripreme nekih projekata, ne samo naučnih, već pre svega inovacionih", rekla je Begović.

Ministarka je najavila da će lestvica uslova za projekte Fonda za nauku biti podignuta, da bi, kako je rekla, naša naučna zajednica malo ozbiljnije shvatila Data menadžmet plan, a u svrhu podizanja efikasnosti prilikom konkurisanja za međunarodne projekte.