20. mart 2024 16:13

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS na Samitu u Trebinju: Regionu potrebni zajednički megavati - iz OIE

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS na Samitu u Trebinju: Regionu potrebni zajednički megavati - iz OIE

Foto: TANJUG/EPS/ Danilo Mijatović

TREBINJE - Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS Dušan Živkoivić poručio je danas na Samitu energetike u Trebinju da su regionu potrebni zajednički megavati, pre svega iz obnovljivih izvora energije (OIE), poput hidroenergetskog sistema Gornja Drina.

On je na panelu "Povezivanje/umrežavanje elektroprivrednih preduzeća u regionu kao odgovor na energetske i klimatske promene" rekao da su megavati kjljučan instrument u ostvarivanju zajedničkih ciljeva u pogledu energetske sigurnosti i povećanja udela OIE, saopštio je EPS.

"Umrežavanje i saradnja elektroprivreda u regionu imaju posebnu važnost u vreme u kojem živimo energetsku tranziciju i proces dekarbonizacije. Izazovi koje ti procesi nameću jesu i biće sve veći. Uveren sam da kroz regionalne energetske projekte možemo dati najbolji odgovor. Pitanje je samo da li ćemo biti dostojni trenutka i otići korak dalje. Veliki vizionari su u prošlosti imali dovoljno sinergije da izgrade 'Đerdap 1', snage 2.500 MW. Da li ćemo mi naći dovoljno sinergije za projekat 'Gornja Drina', snage 211 MW? Nije daleko 2026. godina, to je prekosutra i imaćemo značajan pritisak CBAM takse", rekao je Živković.

Na panelu su govorili i generalni direktor mešovitog holdinga "Elektroprivreda Republike Srpske" Luka Petrović, izvršna direktorka za razvoj Elektroprivrede EPHZHB Sonja Sušac, Frančesko Korbo iz Evropske banke za obnovu i razvoj, član uprave Hrvatske Elektroprivrede Petar Sprčić, predsednik odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutin Đukanović i član uprave i izvršni direktor za razvoj Elektrana Severne Makedonije Viktor Andonov.