22. mart 2024 15:43

Obuka đaka o energetskoj efikasnosti naredne sedmice u Priboju, Pirotu i Užicu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Obuka đaka o energetskoj efikasnosti naredne sedmice u Priboju, Pirotu i Užicu

Foto: Shutterstock.com/Matej Kastelic, ilustracija

BEOGRAD - Učenici širom Srbije imaju priliku da steknu znanje o energetskoj efikasnosti na radionicama u okviru projekta USAID-a "Bolja energija", a naredne sedmice biće održane u Priboju, Pirotu i Užicu.

Cilj radionica pod nazivom "Mere energetske efikasnosti obnovljivih izvora energije u stambenim zgradama i porodičnim kućama" jeste da deca usvoje određene navike i uštede energiju i novac.

Radionice koje se organizuju u okviru programa Ministarstva rudarstva i energetike i Američke agencije za međunarodnu saradnju USAID-a "Bolja energija" imaju za cilj da deca i mladi postanu savesni potrošači energije i time doprinesu globalnom naporu za očuvnaje životne sredine.

"Ono što deca nauče u učionici često ima dugoročne rezultate i van školskih zidova. Da li ste znali da najveću uštedu energije ostvarujete kada postavite temperaturu frižidera na četiri stepena, a zamrzivača na minus 18 stepeni? Takođe, jedan od najvećih potrošača su bojleri koji troše oko 20 odsto ukupne električne energije, a ako ga podesete na 60 stepeni, možete uštedeti dosta novca i samim stim biti enrgetski efikasni u pogledu korišćenja električne energije", saopštili su organizatori projekta "Bolja energija".

Edukacijom o energetksoj efikasnosti, Srbija se povezuje sa svetom, a učenici imaju priliku da usvoje praktična znanja o tome šta predstavlja pojam čiste energije i kako se postiže bolja energetska efikasnost, daju svoj doprinos i utiču na smanjivanje zagađenja, dodaje se u saoštenju.

"Mladi to vrlo dobro znaju, dok su mnogi odrasli zaboravili. Planeta je naše zajedničko mesto, gde svi mi živimo i delimo vazduh, tako da imamo i jedan zajednički cilj, a to je da sebi stvorimo bolje mesto za bolji život, a doprinos svakog pojedinca se računa", rekla je inženjerka elektrotehnike i računarstva Nina Lužnjanin.

Prvi ciklus radionica pohađalo je više od 200 đaka iz 17 osnovnih škola u šest gradova i opština u Srbiji, dok će u novom ciklusu samiučenici biti obučeni da postanu samostalni edukatori, i šire stečeneo znaje među vršnjacima.

Već je obučeno 29 učenika iz četiri srednje škole u Nišu, a naredne nedelje radionice će biti nastavljene u Priboju, Pirotu i Užicu.

"Očekujemo da ćemo u budućem periodu edukovati više od 3.000 srednjoškolaca," rekla je koordinatorka za edukaciju Sanja Tolo.

U saopštneju se navodi i da postoji veliki entuzijazam mladih, i da većina njih odlazi sa savetima koje prenosi roditlejima.

"Ukoliko ih naučimo da treba da ugase svetlo u učionici kada izađu iz nje, sigurno će kod kuće pitati roditelje zašto su upaljena svetla u prostorijama u kojima niko ne boravi", rekla je inženjerka elektrotehnike i računarstva i edukatorka mladih Anđela Radulac.