23. mart 2024 13:15

Vladimir Reković: Članstvo u CERN-u i uspostavljanje CERN Tier 1 centra u Kragujevcu je velika šansa za Srbiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Reković: Članstvo u CERN-u i uspostavljanje CERN Tier 1 centra u Kragujevcu je velika šansa za Srbiju

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Za Srbiju je od ogromne važnosti punopravno članstvo u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja, CERN i uspostavljanje CERN Tier 1 centra u Državnom data centru (DDC) u Kragujevcu, za šta je bila ključna podrška države, izjavio je vođa grupe naučnika Instituta za nuklearne nauke "Vinča" u CERN-u Vladimir Reković.

On je u intervjuu za današnju "Politiku" istakao da za to odaje priznanje doskorašnjoj premijerki Ani Brnabić, koja je prema njegovim rečima bila vizionar i shvatala važnost članstva Srbije u CERN-u i kasnije uz pomoć ministarstava nadležnih za nauku i telekomunikacije dala podršku uspostavljanju CERN Tier 1 centra u DDC, imajući u vidu pozitivne reperkusije koje slede u Kragujevcu, Šumadiji i celoj Srbiji.

Govoreći o tome šta će biti posao Tier 1 centra u Kragujevcu, rekao je da će to biti skupljanje, skladištenje i čuvanje podataka koje će obrađivati i deliti naučnoj zajednici u mnogim istraživačkim centrima širom sveta.

" Imamo i priliku da ovladamo tehnologijom skladištenja i procesovanja ogromnih količina podataka, a onda i da učestvujemo u razvijanju novih elemenata te tehnologije, inovativnih algoritama energetski efikasnog računarstva, kompresije i bezbednosti podataka. Kreiraćemo kadar koji taj sistem održava, razvija i može ubuduće da pravi dodatne kapacitete, proširuje na druge eksperimente ili druge naučne oblasti, na primer za BIO 4 kampus koji se već gradi", istakao je on.

Ocenio je da je ovo jedinstvena prilika da se naša zemlja uključi u internacionalnu saradnju u ovoj disciplini.

Odgovarajući na pitanje koji su još vidljivi rezultati punopravnog članstva Srbije u CERN-u, Reković je naveo da ova organizacija svake godine u jednoj zemlji članici organizuje škole i da postoji velika šansa da će se sledeće, 2025. godine Velika internacionalna škola računarstva održati u Kragujevcu, gde će kao predavači doći stručnjaci iz celog sveta.

Naveo je i da će Beograd na leto ove godine biti domaćin CERN-ove kraće škole kompjutinga.

Prema njegovim rečima povećao se broj grupa srpskih naučnika u CERN-u, pa sa Univerziteta u Beogradu na postojećim eksperimentima rade stručnjaci iz Instituta za fiziku, Fizičkog fakulteta i Vinčanska grupa koju on vodi.

Kada je reč o mogućnosti da ova dešavanja doprinesu smanjenju "odliva mozgova" iz Srbije, rekao je da bi se mnogi naučnici vratili ukoliko bi im se obezbedili uslovi, kolegijalno i konstruktivno okruženje.

"Vrlo često novac tu nije najvažniji, već ambijent u kome se ljudi koji se bave naukom osećaju dobro, infrastruktura. Srbija je pokazala da tome može da doprinese", naglasio je Reković.

On se osvrnuo i na nedavni samit o nuklearnoj energiji u Briselu i ocenio da je nuklearna energija ubedljivo najefikasnija i najčistija od svih postojećih komercijalnih izvora.

"Tehnologija u nuklearkama četvrte generacije enormno je napredna da one više ne predstavljaju hazard niti kakav ozbiljan problem zagađenja otpadom", rekao je on.

Prema njegovim rečima, za našu zemlju bi bilo dobro da se ponovo razvije u tom pravcu.