27. mart 2024 12:01

Mali: Radovi na izgradnji EXPO-a teku po planu

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ

SURČIN - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali obišao je danas gradilište budućeg kompleksa u Surčinu gde će biti održana specijalizovana izložba EXPO 2027 i rekao da radovi teku po planu, kao i da su oni na budućoj hali 5 čak pet dana ispred plana.

"Vrlo brzo u narednih par dana videćete prve stubove koji se uzdižu iznad zemlje, kao što sam i obećao prošli put kada sam bio ovde", rekao je on nakon obilaska radova.

Mali je naglasio da radnici na terenu vredno rade i da se svaki dan prati sve ono što se dešava.

Intext service Video

"Ono što je važno je to da smo pet dana pre roka. Neko bi rekao da je to malo, ali imajte u vidu da je zima iza nas i tek sada u ovim prolećnim i letnjim mesecima nadoknadićemo još više", kazao je Mali i dodao da je uvek dobro da se ide pre plana i od onoga što se očekuje.

Kako je naveo, nigde u svetu koliko on zna ne postoji bilo kakav projekat ove veličine kao što je EXPO 2027, koji treba da se završi u ovako kratkom vremenskom periodu.

Intext service Video

"Mi ćemo uspeti, jer nema razloga da ne uspemo. Radnici su vredni, sve plaćamo u dinar i u dan kako treba, tako da nema razloga da svoj deo posla oni ne urade na vreme", rekao je Mali. On je naveo i da je na terenu danas nekoliko stotina radnika i nekoliko desetina komada teške mehanizacije.

"Sa ovim šipovima koji se završavaju, kada krenu stubovi i radovi iznad zemlje, tek tada ćete videti još veći broj radnika na terenu", rekao je Mali. Prema njegovim rečima i sama logistika odnosno koordinacija i organizacija ovog projekta i gradilišta je nešto o čemu će generacije posle nas pričati.

Intext service Video

"Ovo je veliki projekat. Zapošljavamo naše građevince, našu industriju, našu privredu i doprinosimo rastu našeg BDP-a. Sve je to deo tog programa Srbija 2027. koji podrazumeva dodatnih 18 milijardi evra ulaganja u celu Srbiju, odnosno u puteve, železnicu, školstvo, zdravstvo, u institucije koje treba da podignu kvalitet života građana Srbije", kazao je Mali.

Dodao je i da se u Surčinu na lokaciji novog kompleksa EXPO 2027. osim hale 5, radi i izgradnja hala 7 i 11 novog Beogradskog sajma. On je istakao i da će 1. decembra 2026. biti uručeni ključevi svim učesnicima EXPO 2027. od njihovih paviljona.

Service Photo Gallery

"Mi ćemo to ispuniti i ono što je za mene važno, svako obećanje koje dajemo mi ćemo ispuniti. Ovo je slika i prilika Srbije, slika i prilika novih promena, kretanje napred, nećemo da stajemo, naša zemlja raste i razvija se i to nam je uslov za povećanje plata i povećanje penzija", rekao je Mali.