27. mart 2024 12:48

Profesor Nebojša Savić: Aranžaman sa MMF-om otvara vrata za dobijanje "investicionog rejtinga"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Profesor Nebojša Savić: Aranžaman sa MMF-om otvara vrata za dobijanje "investicionog rejtinga"

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Profesor FEFA Nebojša Savić izjavio je danas da se aranžman naše zemlje sa Međunarodnim monetarnim fondom tretira kao aranžman iz predostrožnosti mesecima pre nego što je to planirano, što potvrđuje da se dobro sprovode reforme i otvara vrata da Srbija dobije "investicioni rejting".

Savić je rekao Tanjugu da takav tretman od MMF znači da postoji stabilnost u makroekonomskim politikama u Srbiji i naglasio da bi dobijanje "investicionog rejtinga" u narednom periodu omogućilo da se zadužujemo u inostranstvu po nižim kamatnim stopama.

"To za državu otvara prostor za važan razvojni projekat u budućnosti, a to je EXPO 2027, a za građane to znači povećanje standarda odnosno rast plata i nove kupovne moći u stabilnim makroekonomskim uslovima, dakle uz nisku inflaciju i stabilne poreske prihode odnosno rashode", navoe je on.

Komentarišući treću reviziju aktuelnog stend baj aranžaman misije MMF-a, koja je tokom 12 dana razgovora sa delegacijom Srbije ocenila srpsku ekonomiju otpornom, fiskalnu poziciju solidnom, a tržište rada stabilnim, Savić je rekao da osnovni napredak koji je Srbija ostvarila u odnosu na prethodnu reviziju delegacije MMF-a jeste niža stopa inflacije i jasni podaci o fiskalnom deficitu koji je manji nego što se očekivalo.

Takođe, podaci o tekućem deficitu koji je manji nego što se očekivalo, dodao je Savić.

"To su pozitivni rezultati koji su ostvareni u 2023. godni, prepoznati od MMF-a, što je otvorilo prostor za to da se ovaj aranžman dalje nastavi kao aranžamen iz predostrožnosti", dodao je on.

Ekonomista Milan Beslać rekao je danas, povodom završene misije Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u Beogradu, da je jako značajno što je Srbija iz stend baj aranžmana prešla u aranžman predostrožnosti, što znači da Srbiji u ovom trenutku nisu potrebna dodatna sredstva iz spoljne likvindnosti i da je MMF procenio da Srbija može otplaćivati redovno dugove prema inostranstvu.

Kako je kazao za Tanjug, ukoliko to ne bude moguće u nekom trenutku, onda Srbija može da povuče dodatnih 400 miliona evra što, smatra, nije neka suma koja bi mnogo značila za Srbiju.

Ali u nekim kritičnim trenucima, dodaje Beslać, i ona može biti značajna radi održavanja spoljnih likvidnosti.

"Napravili smo takav napredak da je misija MMF-a dala jednu pozitivnu ocenu, međutim ovo su još uvek na neki način nezvanični izveštaji. Stvarnu ocenu iz MMF-a videćemo kada bude dostavila zvanični izveštaj u junu ove godine. Ono što je dobro jeste što u ovim preliminarnim izveštajima imamo dobru ocenu, da je naša ekonomija na stabilnom putu, a u kom će se smeru to dalje nastaviti i kakvu podršku ćemo imati od MMF-a ostaje da se vidi", naveo je on.

Beslać kaže da pozitivna ocena MMF-a ima sinergijski efekat i za državu i za građane, jer se uz podršku jedne institucije kao što je MMF, koji ima ulogu da garantuje stranim investitorima da mogu da ulažu u Srbiju, podstiče razvoj koji doprinosi boljem životu građana.

"Važne su investicije u realni sektor, koji donosi novu vrednost. Mi imamo nekoliko stubova realnog rektora. Broj jedan bi morala da bude poljoprivreda zato što mnogi ekonomisti govore da ona zemlja koja se bavi poljoprivredom nije razvijena. Neka nije razvijena, ali ima dovoljno hrane - zdrave i bezbedne hrane. Znamo da danas imamo upotrebu pesticida i herbicida da bi se poboljšali prinosi, ali ko god upotrebom toga poveća prinose, smanjuje kvalitet hrane", istakao je profesor.

Beslać smatra da Srbija treba da se bavi proizvodnjom zdrave hrane koja će da utiče i na turizam i privuče domaće i strane goste da jedu zdravu i bezbednu hranu u Srbiji.