28. mart 2024 06:41

Ovogodišnji Međunarodni sajam automobila posetilo je 112.000 ljudi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ovogodišnji Međunarodni sajam automobila posetilo je 112.000 ljudi

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ovogodišnji Međunarodni sajam automobila "DDOR BG Car Show" i Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion" u Beogradu, koji je danas završen, posetilo je 112.156 ljudi, saopštili su organizatori.

Toliko posetilaca registrovalo se na ulaznim kapijama Beogradskog sajma između 21. i 27. marta, što je gotovo 10 odsto više nego na prošlogodišnjem Međunarodnom salonu automobila.

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova, koja okuplja sve aktere srpskog auto i moto tržišta, navodi da je uspela da pod svodovima Beogradskog sajma okupi sve svoje članice, što znači i sve brendove i njihove aktuelne modele.

Zastupnici brendova učinili su sve da predstave najnoviju ponudu sa međunarodnog tržišta, pre svega novih električnih, hibridnih i "plug-in" hibridnih modela, kao i poslednje generacije najnovijih ekološki usavršenih modela sa konvencionalnim pogonima.

Ovogodišnji "DDOR BG Car Show" okupio je oko 230 izlagača, koji su predstavili više od 30 automobilskih brendova sa 38 premijera, dok je "Motopassion" privukao oko 50 izlagača, sa više od 30 brendova i 60 premijera motocikala, kvadova i skutera, a uz napomenu da je sajamski moto-sektor i ovog puta pokazao izrazito najveću ekspanziju u pogledu broja brendova, modela i noviteta.

Na sajmu su, u Hali 3, bili predstavljeni brendovi sa modelima iz premijum klase kao što su "Mercedes", "Maybach", BMW i "Mini", dok su u Hali 1 izlagali "Mazda", "Nisan", MG, "Škoda", "Tojota", "Honda", "Opel", "Pežo", "Suzuki", "Fiat" i mnogi drugi.

Na sajmu "Motopassion" u Hali 4 predstavljeni su brendovi motocikala, ATV vozila i skutera: BMW, "Honda", KTM, "Kavasaki", "Suzuki", "Jamaha" i drugi.

Najskuplji izloženi modeli na ovogodišnjem Salonu automobila bili su pojedini modeli Mercedesa i BMW-a, sa početnim cenama izloženih modela od 210.000 do 240.000 evra, a defintivno najskuplji je bio ekskluzivni sportski model trkačkog automobila KTM X-BOW GT-XR, koji je legalan za vožnju u javnom saobraćaju, a čija je početna cena bila oko 285.000 evra, a konačna je dostizala i 400.000 evra.

Organizatori navode da je podatak o uvećanju broja posetilaca utoliko značajniji, jer je "manifestacija održana u uslovima i dalje prisutnih globalnih privrednih, energetskih, komunikacionih, tehnoloških i tržišnih turbulencija u automobilskoj industriji, izazvanih kako geopolitičkim previranjima tako i velikim tehnološkim zaokretima i novim konceptima poslovanja".