1. april 2024 10:18

Mali: Srbija od 2012. sprovodi sopstvenu odgovornu ekonomsku politiku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mali: Srbija od 2012. sprovodi sopstvenu odgovornu ekonomsku politiku

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da Republika Srbija od 2012. sprovodi sopstvenu odgovornu i ozbiljnu ekonomsku politiku i ima svoj ekonomski program i da našoj zemlji nikakvo preuzimanje tuđih programa nije potrebno.

"Svakakve gluposti i izmišljotine smo čuli do sada, ali tolike gluposti i laži, kao one koje su danas objavile crnogorske Vijesti u tekstu 'Bosna i Srbija prepisuju program Evropa sad' nisam skoro imao prilike da vidim", objavio je Mali na fejsbuku.

Istakao je da smo uprkos svetskoj ekonomskoj krizi i svim globalnim izazovima pokazali da je srpska ekonomija jaka i uspeli da očuvamo makroekonomsku stabilnost, što potvrđuju i najkredibilnije finansijske institucije poput MMF-a i rejting agencija.

"Uspeli smo da smanjimo nezaposlenost na rekordno nizak nivo, da povećamo zaposlenost, da iz godine u godinu raste priliv stranih direktnih investicija, koji je samo u prošloj godini iznosio 4,5 milijardi evra", naveo je Mali.

Ekonomska snaga Srbije, dodaje, može se videti i po tome što je vrednost BDP-a Srbije 2023. godine iznosila 69,5 milijardi evra, dok svi zajedno na zapadnom Balkanu imaju manje.

Albanija, Crna Gora, BiH, Severna Makedonija, imaju više stanovnika nego Srbija, pa opet Srbija ima 69,5 milijardi evra BDP-a, a oni zajedno 67 milijardi, naglasio je Mali.

Istakao je da je Srbija lider i u privlačenju stranih direktnih investicija, s obzirom da dve trećine svih investicija u regionu zapadnog Balkana dolazi u našu zemlju, to jest 63 odsto svih SDI.

"Sve to potvrđuje koliko je Srbija ekonomski snažna. Naravno, Republika Srbija će nastaviti da vodi svoju odgovornu ekonomsku politiku, a uz sprovođenje programa 'Skok u budućnost - Srbija 2027', završićemo planirani investicioni ciklus i ispuniti obećanje koje smo dali građanima Srbije da će do kraja 2027. godine prosečna plata u našoj zemlji biti 1.400 evra, prosečna penzija 650 evra, i minimalna zarada takođe 650 evra. Javne finansije će ostati stabilne, a javni dug, neće preći 60 odsto BDP-a", zaključio je Mali.