1. april 2024 12:28

Ministarka Jelena Begović studentima Stenforda predstavila naučno-tehnološki potencijal Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka Jelena Begović studentima Stenforda predstavila naučno-tehnološki potencijal Srbije

Foto: TANJUG/TANJUG VIDEO

BEOGRAD - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović primila je danas u Vladi Srbije studente programa Biznis i menadžment Univerziteta Stenford i istakla da je povezivanje mladih naučnika neophodno za razvoj nauke i ekonomije.

Begovićeva je studentima predstavila naše najbitnije projekte, poput BIO4 kampusa i projekata koji se odnose na razvoj veštačke inteligencije.

"Pričali smo i o nauci i ambicijama Srbije da nauku iskoristi za razvoj ekonomije. Bilo je reči i o svemu onome što Srbija pruža i zbog čega je atraktivno mesto za investicije u oblasti biotehnologije i veštačke inteligencije", rekla je Begovićeva.

Navela je i da su studentima predstavljene poreske i druge vrste olakšica na koje mogu da računaju svi investitori koji našu zemlju prepoznaju kao dobru destinaciju.

Dodala je da će se projekti razmene studenata nastaviti i podsetila da je Srbija dva puta tokom prošle godine posetila Sjedinjene Američlke Države i univerzitete - Kolumbiju, Harvard Medical Scool i IMT.

"Mislim da je izuzetno bitno povezati se sa jakim ekosistemima koji prepoznaju nauku i znanje kao osnovu razvoja. Imamo mnogo toga da naučimo, ali i mnogo toga da kao manja zemlja pružimo drugim naučnim zajendicama. Povezivanje

je neophodno ako želimo jake kompanije koje napreduju, uče i donose ekonomsku korist našoj zemlji", naglasila je ministarka Begović.

Izrazila je nadu da će se neko od studenata vratiti i investirati u Srbiji.

Studentkinja Stenforda iz Kalifornije Nensi Lijao je prijatno iznenađena Srbijom zbog čega, kaže, želi da ponovo dođe.

"Oduševljena sam Srbijom, njenim građanima i predstavnicima. Imali smo sastanke sa vladinim i biznis liderima o tome kako se snovi o uspehu mogu ostvariti, kako bi i vaša zemlja mogla postati lider na globalnoj tehnološkoj mapi. Razgovarali smo sa ljudima iz različitih zemalja koji odlučuju da se vrate u Srbiju i daju doprinos njenom razvoju. Definitivno ću se ponovo vratiti u Srbiju", rekla je Lijao.

Student Mile Pajović je istakao da mu je cilj da doprinese Srbiji i da jednog dana sarađuje sa njenim obrazovnim institucijama.

"Nadam se da je ova poseta prvi korak i da nas u budućnosti čeka saradnja. Studenti su oduševljeni Srbijom. Nisu mnogo znali o zemlji. Imali smo nekoliko sastanaka sa predstavnicima različitih kompanija, a očekuje nas još susreta. Pošto su stekli uvid da je poslovna klima u Srbiji dobra i stimulativna, očekujem da će se neki od njih ponovo vratiti", zaključio je Pajović.

Poseta Srbiji se realizuje u okviru grupne posete našoj zemlji i Hrvatskoj, koja je za master studente Stenford univerziteta sledeća destinacija.