2. april 2024 18:10

Dubravka Đedović Handanović: Uloženo 17 miliona dinara za unapređenje energetske efikasnosti na Paliluli

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dubravka Đedović Handanović: Uloženo 17 miliona dinara za unapređenje energetske efikasnosti na Paliluli

Foto: TANJUG/MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović posetila je danas dva domaćinstva u gradskoj opštini Palilula povodom završetka radova na energetskoj sanaciji, zahvaljujući subvencijama resornog ministarstva i lokalne samouprave, i tom prilikom izjavila da je za te potrebe država izdvojila više od 17 miliona dinara.

"Na Paliluli smo potpisali 154 ugovora, a danas sam posetila Slobodanku Stajić i Veru Krivokapić kako bi se lično uverila u efikasnost procedure. U oba domaćinstva zamenjeni su prozori za samo nekoliko dana od dana uvođenja izvođača u posao i što je još važnije, već su vidljivi prvi efekti smanjenja potrošnje energije", rekla je ministarka.

Slobodanka Stajić i Verica Krivokapić prenele su ministarki zadovoljstvo kvalitetom izvedenih radova i istakle da se već vide benefiti energetske sanacije i da su njihove komšije zainteresovane da učestvuju u nacionalnom programu.

Đedović Handanović je ukazala da se tokom aprila očekuje raspisivanje novog javnog poziva za jedinice lokalne samouprave, a zatim tokom leta i za građane.

"Apelujem na sve gradove i opštine da se prijave na ovogodišnji javni poziv, jer smo obezbedili dovoljno sredstava a interesovanje građana je ogromno. Nadam se da će se i druge gradske opštine iz Beograda prijaviti kako bi što veći broj Beograđana dobio subvencije", poručila je ministarka.

Đedović Handanović je podsetila da je u saradnji sa Svetskom bankom obezbeđeno dovoljno novca za subvencionisanje mera energetske efukasnosti i da će u roku od četiri godine oko 50.000 domaćinstava biti energetski sanirano uz podršku države.