4. april 2024 12:20

Jelena Begović: Spas za zemlju su zelena rešenja, a za njih su neophodne inovacije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Begović: Spas za zemlju su zelena rešenja, a za njih su neophodne inovacije

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Srpsko-francuski Inovacioni forum služi kao dokaz moći partnerstva i saradnje u unapređivanju tehnoloških dostignuća i ekonomskog rasta, ali i prosperiteta našeg društva u celini, izjavila je danas ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

Ona je na Inovacionom forumu Srbija-Francuska: inoviraj za planetu, igraj zeleno, koji se održava u Palati Srbija naglasila da okupljajući istraživače, preduzetnike i lidere industrije iz Srbije i Francuske, stvaramo živ ekosistem u kome cvetaju ideje i uspostavljaju se partnerstva.

"Tako nastaju i inovativna rešenja za globalne izazove, koja se rađaju na osnovu znanja i igre saznanjima naših najsjajnijih umova", naglasila je ona.

Treći srpsko- francuski inovacioni forum je okupio predstavnike akademske zajednice i naučnih instituta iz obe zemlje, zatim privatnog sektora i startap zajednica Srbije i Francuske, njih oko 350.

"Ovde su i studenti iz Kragujevca koji su na Hakatonu, odnosno takmičenju dobili prvu nagradu za rešenje u vezi sa recikliranjem i pametnim korišćenjem kišnice. To je lep primer i nadam se da će njihov proizvod završiti i na tržištu i tako doprineti da vodu koja pada recikliramo i koristimo na razne načine", istakla je ministarka.

Prema njenim rečima osnovna tema foruma jeste kako da se izborimo sa jednim od najvećih izazova sa kojima se sada suočavamo a to je kako da budućim generacijama planetu zemlju ostavimo u boljem stanju nego što smo je zatekli.

"Izlaz je u zelenim rešenjima a za to su nam neophodne dobre inovacije", ocenila je ona.

Forum organizuju Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Ambasada Francuske u Beogradu u saradnji sa Fondacijom Tempus, Francuskim institutom i French tech Beograd.