8. april 2024 14:56

Vladimir Vasić: Pad referentnih kamatnih stopa od leta, boljitak za građane krajem godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Vasić: Pad referentnih kamatnih stopa od leta, boljitak za građane krajem godine

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Smanjenje referentne kamatne stope Evropske centralne banke (ECB) može se očekivati u junu ili julu i pošto je finansijskom sektoru potrebno nekoliko meseci da prihvati tu kamatu, građani bi efekte smanjenja mogli da da osete krajem godine kroz manje rate kredita, izjavio je za Tanjug finansijski konsultant Vladimir Vasić.

To se prema njegovim rečima pre svega odnosi na korisnike stambenih kredita, jer je više od 90 odsto njih indeksirano u evrima.

"Sada kada imamo dobar trend da se inflacija spušta i da je u dobrom koridoru, sva su očekivanja da bi i referentna kamatna stopa trebalo da ide na drugu stranu. Jer, kada se inflacija želi zaustaviti podiže se referentna kamatnu stopu, a kada inflacija dođe u granice normale, popušta se kaiš, odnosno smanjuje stopa i očekuje se da i druge kamatne stope koje su naslonjene na referentnu kamatnu stopu krenu na dole", pojasnio je on.

Govoreći o mogućim procentima smanjenja od strane ECB, naveo je da su očekivanja da prvo smanjenje iznosi 0,25 procentnih poena a da do kraja godine usledi još jedno približno toliko.

"Naravno ovo su sve očekivanja, prognoze, projekcije, a da li će tako i biti, zavisi od brojnih faktora. Nadamo se da hoće i da bi u sledećoj godini moglo da dođe do značajnijeg padanja referentne kamatne stope, oko 1,5 procentnih poena, što bi za nas građane značilo da možemo da se vratimo možda ne na one kamatne stope koje smo imali dugo godina, kada je euribor bio negativan, ali na stope između dva, dva i po do tri odsto, za razliku od sadašnjih pet, šest pa i više procenata", istakao je Vasić.

Prema njegovim rečima očekuje se i da euribor, koji sada iznosi oko četiri procenta, reaguje na smanjenje referentne kamatne stope i da sredinom jeseni ili krajem godine značajnije padne, što bi bilo veliko olakšanje posebno za one koji otplaćuju stambene kredite.

"Koliki će taj pad biti stvar je ponude i tražnje, monetarne politike centralnih banaka, pre svega Evropske centralne banke kada je u pitanju evropodručje, ali i za nas na ovim područjima. Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije stoji nekoliko meseci, inflacija se spušta i iskreno se nadamo da će i naša centralna banka, pratiti trend i da uskoro izaći sa smanjenjem referentne kamatne stope", naglasio je on.

Kada je reč o situaciji sa kojom bi mogli da se suoče korisnici stambenih kredita od početka sledeće godine, kada ističe ograničenje kamatnih stopa na ove zajmove od strane NBS, Vasić kaže da se nada da ćemo već tada imati efekat smanjenja euribora i da neće biti potrebna neka nova odluka Narodne banke.

"Iskreno se nadam da će tako biti, jer inflacija se spušta. Ona naravno ne zavisi samo od cene novca, već i brojnih drugih dešavanja, poljoprivredne sezone i slično ali očekivanje jeste da bi inflacija u Srbiji u ovoj godini mogla da bude oko pet odsto a da se u sledećoj godini vrati na dva do tri posto, što bi išlo u prilog tezi da će se smanjivati kamatne stope", istakao je Vasić.