13. januar 2023 19:51

Mališa Đukić: Povećanja referentne kamatne stope instrument usporavanja inflacije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mališa Đukić: Povećanja referentne kamatne stope instrument usporavanja inflacije

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Odluka Narodne banke Srbije da poveća referentnu kamatnu stopu na nivo od 5,25 odsto jedan je od instrumenata usporavanja inflacije i ograničavanja njenog štetnog dejstva, ocenio je ekonomista Mališa Đukić.

"To za posledicu ima povećanje kamatnih stopa na tržištu novca, odnosno kamata koje korisnici kredita plaćaju posebno u delu ugovora koji su varijabilni, koji zavise od kamatnih stopa na tržištu, a u našem slučaju belibor", kazao je Đukić za Tanjug.

 

Đukić je naveo da se u narednom periodu može očekivati blago poskupljenje, odnosno rast rata kredita koji su vezani za belibor srazmerno povećanju referentne kamatne stope.

Na pitanje za koliko se može očekivati da će se povećati rata dinarskih kredita, Đukić navodi da ne može dati preciznu procenu, jer to povećanje zavisi od toga kada je neko počeo da otplaćuje kredit.

"Za one koji su uzeli kredit pre nekoliko godina, povećanje kamatnih stopa će mnogo manje uticati na ratu jer su u velikoj meri platili glavnicu. Ovo povećanje će najviše osetiti korisnici kredita koji su se zadužili u prošloj godini ili planiraju da se zaduže početkom ove godine", kazao je Đukić.

Komentarišući stalan skok euribora, Đukić ističe da se ne može precizirati za koliko će on rasti i pojašnjava da njegovo povećanje ne utiče značajno na povećanje rate stambenog kredita ukoliko je prošlo pet i više godina od njegove otplate.

"Evropska centralna banka je obazriva u svojim procenama, oni svesno ne upućuju na ciljanu vrednost ključne kamatne stope u Evropi, tako da ne možemo da tvrdimo do kog nivoa će ići euribor ako oni kao centralna banka još uvek to ne znaju. Kao ciljana stopa za ovu godinu spominje se oko triprocentna poena u zavisnosti od daljeg kretanja inflacije ", kaže Đukić.

 

Đukić kaže i da su građani oprezni kada je reč o uzimanju kredita te da je njihovo interesovanje opalo zbog aktuelnih geopolitičkih tenzija i inflacije.

"Tražnja za kreditima beleži pad svuda u svetu u zavisnosti od vrste kredita i u Evropi i kod nas. Oni koji mogu da plate su suzdržani i čekaju da se okolnosti iskristališu", naveo je Đukić.

Na pitanje šta možemo da očekujemo u ovoj godini kada je reč o inflaciji, Đukić podseća da su u poslednjih nekoliko meseci cene nafte i gasa značajno opale na svetskom tržištu i ocenjuje da će to dovesti do globalnog usporavanja rasta cena.

"To će i smanjiti pritisak na centralne banke u zemljama da poskupljuju novac da povećavaju kamatne stope. Tako da se u narednom periodu može očekivati usporavanje rasta cena", objasnio je Đukić.