15. april 2024 10:07

Delegacija Srbije na Prolećnom zasedanju MMF i Grupacije Svetske banke u Vašingtonu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Delegacija Srbije na Prolećnom zasedanju MMF i Grupacije Svetske banke u Vašingtonu

Foto: Shutterstock.com/Kristi Blokhin, ilustracija

BEOGRAD - Delegacija Republike Srbije, koju čine guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali, sa svojim saradnicima, učestvovaće na Prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke, koje se održava od 15. do 20. aprila u Vašingtonu.

Delegaciju predvodi Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Republike Srbije u MMF, saopštila je NBS.

U fokusu ovogodišnjeg zasedanja, kako je navedeno, biće svetska ekonomska kretanja, izgledi i rizici, kao i pitanja od značaja za makroekonomsku i finansijsku stabilnost u izazovnom globalnom okruženju.

Pored toga, razgovaraće se o urgentnim pitanjima sa kojima se suočava globalna ekonomija, kao što su potreba za postizanjem potpunog oporavka, rešavanje ranjivosti duga u zemljama sa niskim nivoom dohotka i suočavanje sa novonastalim rizicima.

Planirani su sastanci Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta i Zajedničkog komiteta za razvoj, savetodavnih organa Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke, a predviđeno je i da generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda predstavi Agendu globalne ekonomske politike.

Delegacija Republike Srbije će i tokom ovogodišnjeg Prolećnog zasedanja imati niz bilateralnih susreta sa rukovodstvom ovih institucija o aktuelnim programima saradnje, tekućim makroekonomskim kretanjima i očekivanjima u narednom periodu.

Planirani su i sastanci sa brojnim investitorima radi upoznavanja sa potencijalom srpske privrede, unapređenim poslovnim ambijentom i trendom snažnog privlačenja stranih direktnih investicija.

Naša delegacija učestvovaće i na sastanku Konstituence Švajcarske, kojoj pripada Srbija, kao i sastanku zatvorenog tipa sa guvernerima i ministrima finansija zemalja u vezi sa regionalnim ekonomskim pregledom za centralnu i istočnu Evropu.