17. april 2024 11:03

Vesna Milutinović: Srbija dosta uradila na izgradnji sistema praćenja radio frekvencijskog spektra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesna Milutinović: Srbija dosta uradila na izgradnji sistema praćenja radio frekvencijskog spektra

Foto: Shutterstock.com/Andrei_Diachenko, ilustracija

BEOGRAD - U organizaciji Komiteta za elektronske komunikacije, odnosno Evropske konferencije poštanskih i telekomunikacionih administracija (CEPT), u Beogradu je počeo sastanak radne grupe za kontrolu radio frekvencijskog spektra.

Skup, čiji je domaćin Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske usluge Srbije, RATEL, trajaće do 19. aprila, a kako je za Tanjug izjavila glavni savetnik kontrolor radio frekvencijskog spektra u RATEL-u Vesna Milutinović na sastanku će se, između ostalog, nastaviti sa izradom novih preporuka radi obezbeđivanja zajedničkih metoda merenja koju sprovodi više administracija CEPT-a.

Prema njenim rečima, na taj način se merenja jačine polja zabeležena u pograničnom regionu mogu lako uporediti za mobilne ili fiksne komunikacione mreže.

Jedna od mera je i revizija preporuke koja se odnosi na zaštitu globalnih navigacionih satelitskih sistema od ilegalnih ometača.

"Na sastanku će biti razmatrana i statistika prijavljenih štetnih smetnji u 2023. godini od strane država članica CEPT-a", rekla je ona.

Kada je reč o prijavljenim smetnjama u Srbiji, Milutinović je istakla da je njihov broj prošle godine, zahvaljujući izgradnji vrlo sofisticiranog sistema RATEL-a za monitoring radio frekvencijskog spektra, smanjen.

"Prijavljene su 74 štetne smetnje, ali su 42 po samom pojavljivanju nestale. Najviše štetnih smetnji je prijavljeno od strane mobilnih operatora zbog upotrebe uređaja za pojačanje signala mobilne telefonije koji su u našoj zemlji zabranjeni", istakla je ona.

Srbija je, prema njenim rečima, od 2017. godine, kada je započet projekat izgradnje sistema daljinski upravljanih kontrolno-mernih stanica, napravila velike rezultate u ovoj oblasti.

"Do sada je izgrađena i u rad puštena 21 daljinski upravljana kontrolno-merna stanica, opremljena za merenje signala niskog intenziteta, kao i 64 daljinski kompaktno upravljane stanice u većim gradovima", naglasila je ona.

Dodala je da, pored toga, Srbija ima i dva kontrolno-merna centra i to u Dobanovcima i u Nišu, kancelariju u Užicu, kao i šest mobilnih mernih vozila sa teleskopskim stubovima, te mernu opremu, tako da možemo meriti signale do 90 gigaherca.

Govoreći o tome kakvu korist građani imaju od sistema za monitoring radio frekvencijskog sprektra, istakla je da se ovim sistemom brani suverenitet zemlje, stvaraju uslovi za nesmetan rad operatora koji za korišćenje spektra plaćaju naknade i brzo se otkrivaju oni koji pokušavaju da spektar koriste na nelegalan način.

"Samim tim, građanima je omogućena dostupnost usluga, aplikacija i infrastrukture koje koriste radio resurse", rekla je ona.

Upravo zahvaljujući rezultatima postignutim u našoj zemlji na razvoju ovog sistema, sastanak radne grupe koja se dva puta godišnje sastaje već 30 godina, prvi put se održava u Beogradu.

Među učesnicima sastanka, za koji je iz 29 zemalja registrovano 80 učesnika, od čega 23 onlajn, su predstavnici proizvođača opreme, Evropske svemirske agencije, Evropske meteorološke mreže i Eurokontrola.