20. maj 2024 16:26

Kroz projekat "Naše selo" poljoprivrednici iz Ključa apliciraju za beskamatne kredite

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kroz projekat "Naše selo" poljoprivrednici iz Ključa apliciraju za beskamatne kredite

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

KLJUČ - Projekat "Naše selo" počeo je u četvrtom po redu selu u Srbiji - Ključu kod Mionice i kompanija Delta Agrar će pružiti besplatnu savetodavnu pomoć stručnjaka kao i snositi troškove kamate kredita za poljoprivrednike koje obezbeđuje Erste banka.

Ukupna sredstva na raspolaganju su 250.000 evra, maksimalan iznos kredita po jednom domaćinstvu je 20.000 evra, i do sada se prijavilo 20 gazdinstava.

Predsednik Upravnog odbora Delta Holdinga Miroslav Mišković rekao je da je ovaj projekat počeo pre sedam godina, i do sada su obnovljena tri sela - Bačko Novo selo, Dubočane i Mala Jasikova, u kojem je podržano više od 100 gazdinstava.

"Pokrenuli smo ovu akciju zato što sam ja uvek bio nezadovoljan mestom koje naše selo ima u našem društvu, kako se razvija i u kojem pravcu ide. Sprovodimo ovaj projekat da pokažemo šta društvo treba da čini prema selima. Hoćemo da ponudimo znanje u poljopirvredi, i ono što je najvažnije beskamatne kredite", rekao je Mišković u svom obraćanju u osnovnoj školi u Ključu koja će takođe biti obuhvaćena ovim projektom.

Rekao je da je želja da se pokaže šta društvo treba da čini prema selima, jer, kako je rekao, osnova razvoja Srbije ubuduće moraju da budu naša sela.

"Hoću da obećam veliku pomoć u znanju i zajedno sa Erste bankom finansijsku podršku. Znanje koje će preneti stručnjaci iz zapadne Evrope nije ono koje može da se nauči na fakultetu, nego tamo gde se primenjuje. Stručnjaci koje smo doveli preneće znanje iz razvijenih zemalja zapadne Evrope", rekao je Mišković.

Predsednica izvršnog odbora Erste banke Jasna Terzić rekla je da je Erste sa Delta holdingom od početka ovog projekta, i da su svi koji na njemu rade izuzetno posvećeni.

"Znamo koliko je važno da se srpsko selo očuva, a vi ostanete motivisani i osnaženi da ostanete na vašim gazdinstvima i imanjima. Zato smo ovde danas u Ključu, da vam pomognemo koliko možemo svojim znanjem i iskustvom. Zahvaljujući ovom projektu do sada smo u prethdona tri sela finansirali i pomogli više od 60 gazdinstava sa oko 300.000 evra. Za vas smo pripremili fond od 250.000 evra", rekla je Terzić.

Sve troškove kamate, naglasila je, snosiće Delta Holding, a troškove održavanja tokom kredita snosiće Erste banka.

Predsednik opštine Mionica Boban Janković rekao je da će ovaj projekat biti "vetar u leđa" poljoprivrednicima na opštini Mionica, i u velikoj meri unaprediti njihov rad u selu.

"Mladi se vraćaju u naše opštine i naša sela i to je pokazatelj da radimo ispravno, ali moramo i možemo još bolje. Uložili smo veliki trud da unapredimo kvalitet života ljudi na selu kroz poboljšanje putne infrastrukture, vodovodnne mreže i svega onoga što čini život boljim", rekao je Janković.

Nakon obilaska seoske škole, predstavnici Delta Holdinga i Erste banke obišli su dva gazdinstva koja apliciraju za ova sredstva.

Direktor za održivo poslovanje Tijana Koprivica rekla je da je više od 100 poljoprivrednika dobilo mogućnost da prisustvuje predavanjima, da uče od stručnjaka Delta Agrara.

"Osim znanja imaju mogućnost pristupa povoljnim sredstvima za investiranje u vidu kredita Erste banke, za koje Delta plaća kamatu", rekla je Koprivica.

Ona je objasnila da je program organizovan tako da stručnjaci izađu na teren, obiđu farme, imanja, voćnjake, a zatim izrade biznis plan i nađu prostor za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u gazdinstvu.

"Oni koji su bili uključeni u projekat su za 20 odsto uvećali prinose. Cilj projekta jeste i unapređenje društvenog života na selu, tako da obnavljamo i renoviramo i škole, i finansiramo različite kulturne sadržaje", rekla je Koprivica.

Nosilac gazdinstva koje je apliciralo za učešće u ovom projektu Radisav Aćimović rekao je da će sredstva iskorisiti za izgradnju objekta za stoku kako bi povećali broj grla, a time i proizvodnju mleka.

"Nadamo se da ćemo već u toku sledeće godine dostići tu ciljanu proizvodnju mleka na koju idemo, i broj grla koji će dostići broj da napunimo tu novu štalu, od 34 krave sa postojeće trenutno 22. Apilcirali smo za maksimalan iznos, a razliku ćemo finansirati svojim sredstvima. Savetodavna pomoć nam izuzetno znači", rekao je Aćimović.

Poljoprivrednik Dragan Trifunović takođe učestvuje u projektu, a bavi se stočarstvom.

"Teren je takav da slabije uspevaju kulture, ali borimo se, pa nam znači ta podrška, kao i to da nas usmere na koji način da najbolje i najjeftinije dođemo do konačnog cilja. Sredstva smo opredelili za kupovinu nazimica, da bi uveli dobru sortu, da materijal priplodni bude najbolji i da nam prirast ide kako treba. Plan je da farmu proširimo na bar na 50 tih nazimica", rekao je Trifunović.

Događaj u Ključu simbolično nazvan "Dan prvi", okupio je meštane, članove uprave kompanija Delta Holding i Erste banke, kao i predstavnike lokalne samouprave.

Okupljenima je predstavljen plan saradnje sa meštanima Ključa kroz projekat "Naše selo", a gosti su imali priliku da se uvere da selo u području Lepeničke klisure krije nadarene pevače i igrače kroz nastupe etno pevačkog društva "Mione" i KUD "Vojvoda" iz Mionice.