22. maj 2024 10:48

NLB Grupa proglasila pobednike međunarodnog umetničkog konkursa "Na raskršću"

Izvor: TANJUG

podeli vest

NLB Grupa proglasila pobednike međunarodnog umetničkog konkursa "Na raskršću"

Foto: TANJUG/NLB GRUPA

BEOGRAD - NLB Grupa izabrala je pobednike međunarodnog umetničkog konkursa "Na raskršću" u okviru programa NLB MUZA i dva umetnička dela će početkom sledeće godine biti izložena u Galeriji Bankarium u centru Ljubljane.

Arijana Kadić iz Crne Gore, autor je prvog izabranog umetničkog dela pod nazivom "Od prisutnosti do sećanja i nazad" koje će biti otkupljeno za SEE Art kolekciju NLB Grupe, saopštila je banka.

Koristeći nasledni tepih kao centralni element, umetnica je kreirala delo koje izgleda kao most između sadašnjosti i večnosti i povezuje je sa njenim precima.

Njena priča je duboka i autentična, i u mogućnosti je da stvori snažnu emocionalnu povezanost.

Autori drugog umetničkog dela su Dalea Kovačec i Marko Damiš iz Slovenije, sa interaktivnom instalacijom pod nazivom "Od rođenja do bajta: Generativni životni pejzaž".

Instalacija koja koristi kamere, ekrane i ogledala za predstavljanje različitih ličnih, direktnih narativa na društvenim mrežama, prikazuje široki spektar ljudskog života od rođenja do smrti.

Potencijal ovog dela leži i u činjenici da funkcioniše u realnom vremenu, čime je omogućena direktna interakcija između umetničkog dela i posmatrača, stvarajući dinamično iskustvo koje se stalno menja i prilagođava trenutnim podacima i okolnostima.

Program kulturnog nasleđa, NLB MUZA, sastoji se od umetničkih i muzejskih kolekcija, kao i muzeja i galerija NLB Grupe.

Kao deo programa, u januaru prošle godine osnovana je kolekcija SEE Art u okviru koje NLB Grupa naručuje, otkupljuje, izlaže i promoviše dela savremene umetnosti i na taj način postaje njen glavni oslonac i partner u Jugoistočnoj Evropi, saopštila je NLB Grupa.

Kolekcija SEE Art, koja predstavlja kulture, identitete i sećanja koja su oblikovala zajedničku istoriju u regionu jugoistočne Evrope tokom vremena, ima za cilj da unapredi razumevanje i poznavanje različitih kulturnih i društvenih sredina, promoviše toleranciju i raznolikost i podstiče nove održive ideje i dela putem raznovrsnih radova savremene umetnosti.

U periodu od 15. februara do 21. marta ove godine, 83 umetnika mlađih od 35 godina sa tržišta na kojima NLB Grupa posluje, prijavila su svoja umetnička dela.

NLB Grupa nastavlja da unapređuje uslove života u svom matičnom regionu, kroz jačanje podrške umetnosti, kao izuzetno važnom stubu održivog i društveno odgovornog poslovanja.

Kao vodeća bankarska i finansijska grupacija sa sedištem i isključivim strateškim fokusom na Jugoistočnu Evropu, NLB Grupa godinama unazad obezbeđuje značajnu podršku i pomoć regionalnoj kulturi i umetnosti, navodi se u saopštenju i dodaje da je kolekcija SEE Art, deo programa NLB MUZA, u okviru koga NLB Grupa naručuje, otkupljuje, izlaže i promoviše dela savremene umetnosti i tako postaje njen glavni oslonac i partner u Jugoistočnoj Evropi.