23. maj 2024 16:28

Češke kompanije iz odbrambene industrije veoma zainteresovane za saradnju sa Srbijom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Češke kompanije iz odbrambene industrije veoma zainteresovane za saradnju sa Srbijom

Foto: Shutterstock.com/iunewind

BEOGRAD - Češke kompanije iz oblasti odbrambene industrije su veoma zainteresovane za saradnju sa Srbijom, rečeno je danas na otvaranju konferencije u Ambasadi Republike Češke u Beogradu na kojoj se predstavilo 18 firmi iz te srednjeevropske zemlje.

"Forum o češko-srpskoj saradnji u oblasti odbrambene industrije" je pred punom salom otvorio ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhta koji je, između ostalog, podsetio na nekadašnju saradnju bivše Čehoslovačke i Kraljevine Jugoslavije u okviru vojnog saveza Mala Antanta.

Direktor Odbora za industrijsku saradnju Ministarstva odbrane Češke Mihal Rendla je istakao da su češke firme zainteresovane ne samo za trgovinu, već i za dugoročnu saradnju sa Srbijom i na polju zajedničkog razvoja.

Prisutnima su se obratili i predsednik i izvršni direktor Asocijacije odbrambene i bezbednosne industrije Republike Češke (AOBP) Jirži Hinek i marketinški direktor kompanije Yugoimport SDPR Aleksandar Lijaković.

Lijaković je izrazio uverenje da će sastanak biti plodonosan i doneti nove ugovore.

Hinek je rekao da je u današnjem svetu punom izazova neophodno sarađivati u oblasti odbrambene industrije.

Velikom broju predstavnika srpskih firmi i institucija iz odbrambenog sektora i sektora vazduhoplovstva se predstavljaju firme češke kompanije Aero Vodochody, CSGA, ERA, Lom Praha, Czech Strategic Technoligies, Česka zbrojovka, Ego Zlin, Excalibur International, EPVU Defence, AG Defence Polymers, Strojimport, SVOS, TAJMAC-ZPS, Cogniware, Compelson, Phonexia, HSF i Grant Detection.

Nakon izlaganja svih učesnika će u dvorištu Ambasade Republike Češke kompanija Grant detection održati specijalnu prezentaciju detektora MMD01 koji može da otkrije prisustvo ljudi ili životinja u vozilima na na osnovu otkucaja srca.