27. maj 2024 15:14

Anketa PKS: Privreda Srbije u narednom periodu očekuje stabilnu poslovnu klimu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Anketa PKS: Privreda Srbije u narednom periodu očekuje stabilnu poslovnu klimu

Foto: PKS

BEOGRAD - Privreda Srbije u narednom periodu očekuje stabilnu poslovnu klimu - rast prometa i izvoza uz dobru liknidnost i zaposlenost, pokazala je Anketa Privredne komore Srbije (PKS) o poslovnoj aktivnosti privrednih subjekata.

Prema projekciji Narodne banke Srbije (NBS), inflacija je u februaru usporila na 5,6 odsto međugodišnje, povratak u granice cilja očekuje se sredinom 2024, a približavanje centralnoj vrednosti cilja (3,0 odsto ± 1,5 p. p.) krajem tekuće godine, navodi se u saopštenju PKS.

Ekonomski stručnjaci ocenjuju da će proces smanjivanja kamatnih stopa u vodećim ekonomijama sveta početi u drugoj polovini godine, pa sličan trend treba očekivati i u Srbiji od juna.

Prema anketi PKS, rađenoj u aprilu na uzorku od 1.672 privredna subjekta koji zapošljavaju više od 235.000 radnika, srpska privreda je u prvom tromesečju 2024. zabeležila stabilne poslovne performanse, dok 52 odsto anketiranih očekuje povećanje prometa u drugom kvartalu.

Najveći optimizam je u turizmu gde čak 65 odsto ispitanika očekuje veći promet, a značajniji rast prometa očekuju i sektori građevinarstva, energetike, drvne industrije i trgovine.

S druge strane, 16 procenata anketiranih, iz delatnosti elektronskih komunikacija, očekuje smanjenje prometa u drugom kvartalu 2024. godine.

Više od polovine ispitanika smatra da će imati istu poslovnu klimu i u drugom kvartalu 2024. godine, 40 odsto poboljšanje poslovne klime, a pet procenata lošiju poslovnu klimu nego na početku godine.

Anketirane kompanije su u prvom kvartalu 2024. godine u proseku ostvarili iskorišćenost kapaciteta od 72 odsto.

Resursi ostaju ključni uslov za unapređenje poslovanja i veću iskorišćenost kapaciteta, imajući u vidu da je 56 odsto ispitanika označilo manje troškove resursa kao ključni faktor efikasnijeg poslovanja.

Kada su u pitanju izvozne aktivnosti, privrednici pokazuju značajni optimizam za drugi kvartal godine - 45 procenata očekuje rast međukvartalnog izvoza, a 47 odsto isti nivo.

Čak 93 odsto anketiranih uvoznika očekuje isti ili povećan obim uvoza u drugom kvartalu 2024. godine u odnosu na prethodni kvartal.

Čak 80 odsto anketiranih firmi raspolaže sa dovoljno finansijskih sredstava za optimalno finansiranje poslovanja, dok 95 odsto ne očekuje smanjenje broja zaposlenih u narednom kvartalu.

Situacija na tržištu rada je stabilna, s tim da usporavanje inflacije povećava realni rast prosečne zarade.

Registrovana zaposlenost tokom 2023. je dodatno ojačana, dok je stopa nezaposlenosti na kraju prošle godine iznosila 9,1 odsto.

Privreda Srbije, merena stopom realnog rasta bruto domaćeg proizvoda, ostvarila je rast od 2,5 odsto u 2023. Svetska banka i MMF, u 2024. očekuju rast srpske privrede od 3,5 odsto.

Prema najnovijoj projekciji NBS očekuje se ubrzanje rasta realnog BDP-a Srbije u ovoj godini, u rasponu između tri i četiri procenta s centralnom vrednošću projekcije od 3,5 odsto.

Rast će u 2024. godini voditi domaća tražnja, pri čemu će većoj privatnoj potrošnji doprineti nastavak rasta zaposlenosti i zarada, a rastu investicija realizacija projekata u oblasti saobraćajne, energetske i komunalne infrastrukture.

Kompanije koje su učestvovale u anketi PKS, prema podacima iz finansijskih izveštaja za 2022. godinu, ostvarile su 25,2 milijardi evra poslovnog prihoda, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvom kvartalu 2024. godine su dostigle robni izvoz u vrednosti od 2,2 milijarde evra, 19 odsto više u odnosu na isti period 2023. godine.