20. januar 2023 10:46

Siniša Mali: Prihod od evroobveznica uložićemo u infrastrukturu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Siniša Mali: Prihod od evroobveznica uložićemo u infrastrukturu

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Srbija je u četvrtak izašla na međunarodno tržište kapitala, na Londonsku berzu i prikupila 1,75 milijardi dolara a ovaj novac će kako je za Tanjug izjavio ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali biti uložen u infrastrukturu.

"Novac ćemo iskoristiti za dalja ulaganja u infrastrukturu, u puteve, brze pruge, škole, bolnice. Takođe i u zelenu agendu, zatim za izgradnju kanalizacije, fabrika za prečišćavanje otpadnih voda, dakle svega onoga što podiže kvalitet života građana Srbije", rekao je Mali.

 

Istakao je da je juče na Londonskoj berzi što se naših obveznica tiče ostvaren ogroman uspeh kada je reč o interesovanju međunarodnih investitora, jer je više od 500 investitora iskazalo interesovanje za naše obveznice.

Za njih su prema rečima ministra finansija bili zainteresovani najvažniji fondovi na svetu.

"Nudili su nam više od 11 milijardi dolara, a to je najveće interesovanje i najveća ponuda.

Prošli smo bolje od Rumunije, a ona je članica Evropske unije i ima investicioni rejting, približno smo na nivou Mađarske, a daleko bolji od Turske. Govorim o ovim zremljama, jer su one takođe izdale obveznice u dolarima i zato su uporedive sa nama", objasnio je Mali.

Ocenio je da je veliko interesovanje investitora potvrda da je ekonomska politika koju Srbija vodi dobra, ali je i dokaz poverenja koje smo stekli i kada je reč o planovima za budućnost, a oni se odnose na visoke stope rasta koje zemlja želi da ostvari.

Jučerašnji uspeh, istakao je Mali, doprinosi rastu naše ekonomije, jer je sada stanje u svetu kada je reč o ekonomskoj situaciji, najteže, prvo zbog kovid krize, a onda situacije u Ukrajini i sa energentima.

"Želimo da investiramo u infrastrukturu, da država podstakne rast. Lane smo imali 4,4 milijarde evra direktnih stranih investicija, dakle i privatni investitori ulažu, otvaraju se fabrike, zapošljavaju se ljudi, imamo rekordno nisku nezaposlenost", rekao je Mali.

Dodao je da je njegova poruka građanima da su država i njene finansije potpuno stabilni te da se reputacija i imidž Srbije menjaju nabolje.

"Mi ćemo krajem januara imati udeo javnog duga u BDP-u 50,2 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto i daleko ispod proseka evrozone od 94 odsto, a da ne govorimo o zemljama kao što su Francuska, Španija i Grčka koje imaju udeo javnog duga veći od 120, 130, 160 odsto.

Potpuno smo stabilni imamo dovoljno novca za sve što je neophodno da ispunimo u smislu naših obaveza, za nova ulaganja i potvrdili smo našu reputaciju kao najbrže rastuće ekonomije u regionu i navećeg potencijala za dalja ulaganja", rekao je Mali.

Na pitanje da li će Srbija ove godine još izlaziti na međunarodno tržište kapitala, rekao je da to u ovom trenutku ne može da kaže, da će se pratiti situacija na tom tržištu i postupati u skladu sa njom.