25. januar 2023 11:34

Evropska komisija razmatra ukidanje olakšica za trgovinu sa Ukrajinom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropska komisija razmatra ukidanje olakšica za trgovinu sa Ukrajinom

Foto: shutterstock.com/Quinta, ilustracija

BRISEL - Evropska komisija najverovatnije će u junu ove godine razmatrati ukidanje suspenzije za sve carine i kvote na ukrajinski izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, nakon pritužbi država članica da priliv poljoprivrednih dobara stavlja poljoprivrednike u EU u nepovoljan položaj.

Trenutna jednogodišnja šema privremene liberalizacije trgovine, koja je uvedena nakon početka sukoba u Ukrajini, uključuje suspendovanje carina i kvota na uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Ukrajine.

Dok je skoro polovina ukrajinske poljoprivredne robe liberalizovana kada je duboki i sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini (DCFTA) sa EU stupio na snagu 2016. godine, ostali proizvodi su bili podvrgnuti prelaznom periodu liberalizacije trgovine koji je trebalo da traje do maja 2023. godine.

U to vreme, predlog bez presedana o suspenziji uvoznih dažbina na sve poljoprivredne proizvode bio je opravdan radi jačanja ukrajinske privrede i doprinosa postepenoj integraciji zemlje u unutrašnje tržište EU.

Međutim, EK se već mobiliše da ponovo razmotri ovaj aranžman kao odgovor na "rastući pritisak" država članica

Uvedene mere pokazale su se uspešnim jer je u decembru ukupno tri miliona tona žita izvezeno, međutim zbog toga su negodovale susednim zemlje, članice EU.

Tako su još u septembru rumunski proizvođači žitarica upozoravali da ih priliv ukrajinskog žita preko inicijative "Solidarnost" gura blizu bankrota, dok su se u skorije vreme slične pritužbe čule i iz drugih susednih zemalja, poput Poljske.

Delegacije susednih zemalja – uključujući Poljsku, Mađarsku i Rumuniju – naglasile su potrebu da se pozabave negativnim uticajem ukrajinskog uvoza na susedne zemlje i uticajem na konkurentnost njihovih poljoprivrednika, a neke su tražile kompenzaciju.

Oni su podržali ideju da se preispita carinski sporazum za neke žitarice uvezene iz Ukrajine, posebno u pogledu provera sanitarnih i fitosanitarnih (SPS) mera, ističući potencijalni rizik od uvoza kontaminiranih žitarica.

EK je saopštila da će predstojeći samit EU-Ukrajina, koji se održava 3. februara, biti "prilika" da se razgovara o saradnji i podršci.