31. januar 2023 12:00

Finska: Štrajk 11.000 industrijskih radnika od sutra, štrajk najavili i drugi sindikati

Izvor: TANJUG

podeli vest

Finska: Štrajk 11.000 industrijskih radnika od sutra, štrajk najavili i drugi sindikati

Foto: Shutterstock.com/voy ager, ilustracija

HELSINKI - Radnici u nekoliko kompanija iz tehnološke industrije stupiće u štrajk u Finskoj od srede do petka ove nedelje, nakon što nije pronađeno rešenje za spor o platama, saopštili su danas poslodavci u tehnološkoj industriji.

U saopštenju se navodi da će štrajk pogoditi 20 kompanija koje zapošljavaju 11.000 radnika, prenosi Euractiv.

Neuspeli pregovori o platama između predstavnika poslodavaca i sindikata u tehnološkom i industrijskom sektoru tokom vikenda, verovatno će rezultirati štrajkovima u februaru koji će se proširiti na druge ključne sektore u zemlji.

Na osnovu inflacije od skoro 10 odsto i koristeći nedavno poravnanje plata u Nemačkoj kao merilo, Industrijska unija je zahtevala povećanje plata za pet odsto godišnje, što su čak podržali i poslodavci tehnološke industrije Finske, navodi portal.

Ove najave su se već prelile po drugim sektorima dok se drugi sindikati pripremaju za pokretanje sličnih akcija.

Profesionalni sindikat i Savez stručnog i rukovodećeg osoblja (ITN) najavili su trodnevni štrajk početkom februara.

I sindikat radnika u privatnom uslužnom sektoru, koji broji skoro 200.000 članova, zapretio je da će se pridružiti u drugoj nedelji u mesecu.

Verovatno bi najštetniji štrajk za izvoz zemlje bio onaj koji bi pokrenuo Finski sindikat transportnih radnika (AKT) koji predstavlja 45.000 profesionalaca u transportu,prenosi briselski portal.

Kako se navodi, većina kolektivnih ugovora u sektoru transporta ističe danas, a prema izvorima iz finskih medija, transportni radnici se spremaju za štrajk sredinom februara.