31. januar 2023 16:19

Kina: Blokadom Huaveja SAD teže tehnološkoj hegemoniji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kina: Blokadom Huaveja SAD teže tehnološkoj hegemoniji

Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein, File/Mark Schiefelbein

PEKING - Kineska vlada optužila je danas Vašington da teži "tehnološkoj hegemoniji", nakon vesti da bi SAD mogle da blokiraju pristup tehnološkom gigantu Huavej američkim dobavljačima.

"Kina je ozbiljno zabrinuta zbog ovih izveštaja", rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning i optužila Vašington da suviše široko shvata koncept nacionalne bezbednosti i zloupotrebljava državnu moć da bi potisnuo kineske konkurente, prenosi AP.

"Takve prakse su u suprotnosti sa principima tržišne ekonomije“ i predstavljaju "očiglednu tehnološku hegemoniju", rekla je Mao.

Navela je da će Peking "braniti legitimna prava" kineskih kompanija, ali nije navela kako bi vlada mogla da odgovori.

Moguća blokada bi pooštrila ograničenja nametnuta 2019. godine koja ograničavaju Huavejov pristup procesorskim čipovima i drugoj tehnologiji.

Huavej Tehnolodžiz je prvi kineski globalni tehnološki brend koji je u centru sukoba između Vašingtona i Pekinga oko tehnologije i bezbednosti.

Američki zvaničnici tvrde da Huavej predstavlja bezbednosni rizik i da bi mogao da olakša kinesko špijuniranje, optužba koju kompanija poriče.