1. februar 2023 15:22

Upravni odbor Tesle mora na sud zbog navoda da je Mask obmanuo investitore

Izvor: TANJUG

podeli vest

Upravni odbor Tesle mora na sud zbog navoda da je Mask obmanuo investitore

Foto: Shutterstock.com/Photo Contributor

SAN FRANCISKO - Članovi upravnog odbora kompanije Tesla pojaviće se danas na sudu kako bi se branili od tvrdnji da je Ilon Mask obmanuo investitore kada je 2018. na svom nalogu na Tviteru napisao da ima ''obezbeđena sredstva'' da potpuno privatizuje tu kompaniju.

Suđenje u federalnom sudu u San Francisku treba da utvrdi da li Ilon Mask, drugi najbogatija čovek na svetu može da se smatra odgovornim za "impulsivno ponašanje" na Tviteru, prenosi Rojters.

Akcije kompanije Tesla skočile su nakon što je Mask 2018. tvitovao da ima ''obezeđena sredstva'' da preuzme vlasništvo nad tom kompanijom po ceni od 420 dolara po akciji, što predstavlja premiju od oko 23 odsto u odnosu na prethodni dan, a nakon čega su akcije pale jer je postalo jasno da do oktupa neće doći.

Investitori su izjavili da su izgubili milijarde dolara, jer su ulagali u akcije i druge hartije od vrednosti kompanije Tesla, navodi agencija.

Mask je prošle nedelje u obraćanju poroti rekao da je mogao da finansira potencijalni otkup uz pomoć tadašnjih Teslinih investitora i od saudijskog Fonda za javna ulaganja.

''Finansiranje otkupa apsolutno nije bilo problem, bilo je sasvim suprotno'', rekao je tada Mask i dodao da nije imao obavezujuće sporazume sa investitorima za određene iznose.

Devetočlana porota doneće presudu o tome da li je Mask veštački napumpao cenu akcija kompanije kako bi povećao izglede za otkup i ako jeste za koliko.

Do dogovora o otkupu nikad nije došlo, jer su investitori, pre svega maloprodajni akcionari, zrazili interes da kompanija ostane u većinskom javnom vlasništvu, navodi Rojters.