3. februar 2023 13:22

Sijarto: Brisel mora da uradi domaći zadatak da obezbedi energetsku sigurnost

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sijarto: Brisel mora da uradi domaći zadatak da obezbedi energetsku sigurnost

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BAKU - Brisel mora da uradi svoj domaći zadatak kako bi osigurao da diverzifikacija ne ostane samo san, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u Azerbejdžanu.

Zajednica mora ponuditi podršku za poboljšanje infrastrukture u jugoistočnoj Evropi kako bi se garantovala energetska sigurnost, rekao je on, preneo je MTI.

Sijarto je, na konferenciji o Južnom gasnom koridoru i zelenoj energiji u Bakuu, rekao da je najrealniji scenario za diverzifikaciju u centralnoj Evropi uključenje ekstrakcije gasa u Azerbejdžanu bez odlaganja.

Istovremeno, on je upozorio da postoje određeni infrastrukturni preduslovi, pa čak i ako je povećanje kapaciteta Transanadolskog gasovoda dobra vest, potreban je značajan razvoj mreže u jugoistočnoj Evropi.

Predsednik Rumunije Klaus Johanis izjavio je da ta zemlja ostaje veoma zainteresovana za pristup dodatnim količinama kaspijskog gasa kako bi pokrila rastuću nacionalnu potrošnju, preneo je Ađerpres.

"Od samog početka, Rumunija je prepoznala važan doprinos koji Azerbejdžan i Južni gasni koridor daju ispunjavanju energetskih potreba Evrope", naglasio je on.

Rumunija je obećala svoju posvećenost da bude deo napora usmerenih na razvoj i proširenje Koridora ka novim tržištima u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi.

Devetom Ministarskom sastanku Savetodavnog saveta južnog gasnog koridora u Bakuu prisustvuju evropski komesar za energetiku Kadri Simson, kao i zvaničnici mnogih zemalja poput Azerbejdžana, Turske, Italije, Velike Britanije, Gruzije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Grčke, Albanije, Moldavije, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.