7. decembar 2022 16:54

Blagi oporavak cena nafte nakon pada na najniži nivo u ovoj godini

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Blagi oporavak cena nafte nakon pada na najniži nivo u ovoj godini

Foto: Shutterstock.com/Golden Dayz, ilustracija

LONDON – Cene "crnog zlata" su se danas oporavile od jučerašnjeg pada na najniži nivo u 2022, jer su nade u povećanje kineske tražnje i zabrinutost zbog zastoja tankera u turskim vodama skrajnuli strah od recesije.

Kina je danas objavila najveće redukovanje mera u svom režimu protiv kovida od početka pandemije, a agencija RIA je prenela da je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova reka da je Rusija zabrinuta zbog gomilanja tankera s naftom u Bosforskom moreuzu.

Evropska nafta Brent je ojačala za 57 centi ili 0,72 posto, na 79,92 dolara za barel, na trgovanju do 14:31 časova po GMT, izveštava Rojters.

Prethodno se trgovala za 77,74 dolara po barelu, na najnižem nivou od 3. januara ove godine.

Cena američke WTI nafte je napredovala za 35 centi ili 0,47 procenata, na 74,60 dolara za barel, nakon što je ranije pala na 72,75 dolara, što je na najniža cena od kraja prošlog decembra.

„Ako je procena da će se isporuke ruske nafte nastaviti nesmetano igrala bilo kakvu ulogu u nedavnom slabljenju cena, pokazalo se da je to verovatno bilo pogrešno. Zastoj tankera u turskim vodama je odličan primer za to“, rekao je Tamaš Varga iz naftne brokerske kuće PVM.

Najmanje 20 naftnih tankera stoje u blizini Turske i suočavaju se s daljim kašnjenjem kako bi iz ruskih crnomorskih luka prešli rutu do Mediterana, jer se operateri utrkuju da primene nova turska pravila o osiguranju uvedena uoči odluke G7 o ograničenju cena ruske nafte, kažu izvori iz naftne industrije.

„Ublažavanje kineskih kovid mera ograničenja i novembarski skok uvoza sirove nafte u tu zemlju takođe su faktori koji su podržali današnji oporavak cena nafte“, dodao je Varga.

Ruski dnevni list Vedomosti izvestio je dana dsa Moskva razmatra opcije, uključujući zabranu prodaje nafte nekim zemljama, kako bi se suprotstavila limitiranju cena ruske nafte koje su nametnule zapadne sile.

„Na tržištima je prisutno danas još uvek mnogo neizvesnosti“, kaže Klaudio Galimberti, viši potpredsednik kompanije Ristad Enerdži i dodaje da proizvodnja sirove nafte u Rusiji možda neće pasti onoliko koliko se ranije očekivalo.

Podršku cenama nafte je dao i izveštaj Američkog instituta za naftu od utorka, prema kojem su zalihe sirove nafte u SAD pale za oko 6,4 miliona barela prošle nedelje.