20. mart 2023 12:18

EIB: Evropa mora da poveća investicije ako želi da održi korak sa konkurencijom

Izvor: TANJUG

podeli vest

EIB: Evropa mora da poveća investicije ako želi da održi korak sa konkurencijom

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, ilustracija

LUKSEMBURG/BEOGRAD - Evropa mora znatno povećati investicije ako želi da održi korak sa konkurencijom i da ostvari ciljeve nulte neto emisije, navedeno je u Izveštaju Evropske investicione banke (EIB) o investicijama za 2022 i 2023. godinu

Raskorak u proizvodnim investicijama između Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Država iznosi skoro dva odsto BDP, a to zaostajanje traje više od deset godina, saopštila je EIB.

Izveštaj pokazuje da je udeo investicija preduzeća koja se bave inovacijama prošle godine opao u poređenju sa 2021. godinom, a da su kao glavne faktore koji ograničavaju investicije kompanije navele neizvesnost, nedostatak stručne radne snage i visoke troškove energije.

Kako su navodi, preduzeća u EU manje su sklona inoviranju, transformisanju ili usvajanju novih tehnologija nego američka.

Nedovoljno investiranje u inovacije, kao i u mašine i opremu, moglo bi dugoročno da ugrozi konkurentnost Evrope. Taj raskorak traje već dugo, a naročito je pogoršan pandemijom, ukazuje se u izveštaju.

„Budućnost Evrope zavisi od naše sposobnosti da transformišemo i prihvatimo digitalnu i zelenu tranziciju, što iziskuje odlučno investiranje, kako u javnom tako i u privatnom sektoru. Međutim, ispostavlja se da je neizvesnost izazvana nepredvidivim političkim i tržišnim uslovima prepreka donošenju investicionih odluka”, rekla je glavni ekonomista EIB Debora Revoltela.

Dodala je da Evropa može iskoristiti svoj vodeći položaj kada je reč o inovacijama u zelenim tehnologijama i da bi trebalo još više da koristi potencijal jedinstvenog tržišta EU, smanjujući administrativne prepreke za investicije.

Globalna konkurencija u vezi sa zelenim tehnologijama se zaoštrava, naročito nakon donošenja američkog Zakona o smanjenju inflacije i povećanim aktivnostima Kine u ovoj oblasti.

Evropa je do sada bila lider u zelenim inovacijama, ali bi morala da nastavi da taj položaj učvršćuje kroz mogućnosti koje pruža njeno jedinstveno tržište. Za to su potrebni jasni regulatorni okviri, jednaki uslovi učešća za sve, ulaganje u veštine, kao i maksimalna iskorišćenost udruženih efekata investicionih aktivnosti u javnom i privatnom sektoru, navodi EIB.

Kada je reč o patentiranju zelenih tehnologija, Evropa je najjača u oblasti saobraćaja, pametnih mreža i energije vetra.

Zelene investicije preduzeća napredovale su u 2022. godini, nakon pada tokom pandemije.

Kada je reč o pokretačima ovakvih investicija, analiza EIB ukazuje da administrateivne prepreke i neizvesnost mogu u izvesnoj meri prevagnuti nad podsticajima.

Među opštinama koje je anketirala EIB, 69 odsto izjavilo je da im nedostaju veštine za procenu životne sredine i klime, koje su potrebne za dalji razvoj zelenih investicija.

Vlade moraju sačuvati i ojačati podsticaje za stvaranje održivog, integrisanog jedinstvenog tržišta, dobro zaštićenog od poremećaja, uz istovremeno donošenje politika kojima se smanjuje neizvesnost i preduzećima omogućava da investiraju, navedeno je u izveštaju EIB.