20. mart 2023 19:11

G7 odložiće ove nedelje reviziju gornje granice cene ruske nafte

Izvor: TANJUG

podeli vest

G7 odložiće ove nedelje reviziju gornje granice cene ruske nafte

Foto: Shutterstock.com/FOTOGRIN, ilustracija

BRISEL - Grupa Sedam (G7), u kojoj su Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD, verovatno neće revidirati gornju granicu cene ruske nafte ove nedelje, izjavila su danas dva zvaničnika Evropske unije.

G7 trebalo je sredinom marta da izmeni gornju granicu cene, koja je na snazi od decembra, ali zvaničnici su istakli da je ambasadorima zemalja EU Evropska komisija tokom vikenda saopštila da članice grupe sedam nacija nisu za neposrednu reviziju, preneo je Rojters.

Granica za izvoz ruske sirove nafte postavljena je na 60 dolara po barelu, a nivo je osmišljen tako da bude ispod tržišne cene i stoga ograniči prihod koji Moskva može da dobije od prodaje nafte, istovremeno održavajući priliv kako bi bio izbegnut šok u snabdevanju.

Sirovom naftom tipa brent trgovano je danas po ceni oko 73 dolara za barel.

Mera G7 zabranjuje kompanijama da pružaju usluge transporta, osiguranja i finansiranja ruske sirove nafte i naftnih derivata, ako se prodaju po ceni iznad gornje granice.

Pored toga, Evropska unija zaustavila je sopstveni uvoz ruske sirove nafte isporučene morem od 5. decembra.

Sjedinjene države i Britanija takođe su uvele ograničenja na uvoz ruske nafte.

Ruski prihodi od izvoza nafte i gasa pali su za skoro 40 odsto u januaru kao rezultat ograničenja cena i zapadnih sankcija, saopštila je prošlog meseca Međunarodna agencija za energetiku.