21. mart 2023 16:18

Putin i Si Đinping: Rusija i Kina ojačaće koordinaciju na svetskoj sceni

Izvor: TANJUG

podeli vest

Putin i Si Đinping: Rusija i Kina ojačaće koordinaciju na svetskoj sceni

Foto: Pavel Byrkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Pavel Byrkin

MOSKVA - Energetska saradnja Rusije i Kine se širi i ruska ekonomija je u stanju da zadovolji rastuću potražnju Kine za energentima, kako po već potpisanim ugovorima, tako i prema onim koji su trenutno u procesu koordinacije, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin tokom razgovora sa kineskom delegacijom u proširenom sastavu, prenela je agencija RIA novosti.

„Energetska saradnja se širi. Rusija je strateški dobavljač nafte, prirodnog gasa, uključujući tečni prirodni gas (LNG), ugalj i električnu energiju za Kinu. Nuklearni energetski objekti se grade po planu“, rekao je Putin.

Dodao je da će ukupan obim isporuka gasa do 2030. godine biti najmanje 98 milijardi kubnih metara, "plus 100 miliona tona tečnog prirodnog gasa".

Prema njegovim rečima, Rusija i Kina nameravaju da stvore radno telo na projektu Severnog morskog puta.

Putin je istakao da Rusija podržava upotrebu kineskog juana u trgovinskoj razmeni između Rusije i zemalja Azije, Afrike i Latinske Amerike.

Takođe, dodao je ruski lider, Moskva računa na rast izvoza ruske hrane na kinesko tržište i poboljšanje nivoa bezbednosti hrane u obe zemlje.

Putin je rekao da je tokom razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom obavljena iskrena i sadržajna razmena mišljenja o perspektivama razvoja rusko-kineskih odnosa i jačanja koordinacije na svetskoj sceni.

„Na upravo završenim razgovorima uskog formata obavljena je veoma sadržajna i iskrena razmena mišljenja o perspektivama daljeg razvoja rusko-kineskih veza i jačanja koordinacije na svetskoj sceni“, rekao je Putin.

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je da je spreman da zajedno sa ruskim predsednikom iznese plan za razvoj bilateralnih odnosa Rusije i Kine i ojača koordinaciju dve zemlje.

"Političko međusobno poverenje između naših zemalja se produbljuje, zajednički interesi se množe, narodi se zbližavaju, saradnja se stabilno razvija u trgovinskoj, ekonomskoj, investicionoj, energetskoj, kulturnoj i regionalnoj dimenziji“, rekao je Si otvarajući pregovore u proširenom formatu.

Kineski predsednik je podsetio da su tokom neformalnog sastanka sa predsednikom Ruske Federacije dan ranije, kao i tokom prepodnevnih razgovora sa premijerom Mihailom Mišustinom i razgovora u Kremlju u užem formatu, strane „razmenile stavove o proširenju saradnje“.

"Političko međusobno poverenje između naših zemalja se produbljuje, zajednički interesi se množe, narodi se zbližavaju, saradnja se stabilno razvija u trgovinskoj, ekonomskoj, investicionoj, energetskoj, kulturnoj i regionalnoj dimenziji“, rekao je Si.

Kineski predsednik Si Đinping doputovao je 20. marta u radnu posetu Rusiji, što je njegovo prvo putovanje u inostranstvo otkako je ponovo izabran za šefa države u trećem mandatu.

Si Đinping je, po dolasku u Rusiju u ponedeljak, rekao da su Peking i Moskva pouzdani partneri i da Kina je spremna da odlučno podrži Rusiju u zaštiti međunarodnog prava.

Poseta šefa Kine na poziv predsednika Ruske Federacije trajaće do 22. marta.