7. jul 2023 13:36

Operativni profit kompanije Samsung elektroniks pao za 96 odsto međugodišnje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Operativni profit kompanije Samsung elektroniks pao za 96 odsto međugodišnje

Foto: AP Photo/Lee Jin-man

SEUL - Južnokorejska kompanija Samsung elektroniks saopštila je danas da će njen operativni profit u drugom kvartalu 2023. godine verovatno biti za 96 odsto niži nego u istom kvartalu prošle godine.

Najveći svetski proizvođač memorijskih čipova i pametnih telefona je u kratkoj objavi procenio da će njegov operativni profit od aprila do juna ove godine iznositi 421,4 miliona evra, prenosi CNN.

Ovaj rezultat je uglavnom očekivan zbog prezasićenosti tržišta memorijskim čipovima, što utiče na gubitke Samsunga, a operativni profit ove kompanije će biti najniži od prvog kvartala 2009. godine.

Samsung Elektroniks je zabeležio velike gubitke i u prvom kvartalu, a oni će sada biti nešto manji zbog veće prodaje DRAM čipova koji se koriste u računarima ili mobilnim telefonima, tvrde analitičari.

"Cene memorijskih čipova su pale, ali ne toliko kao što se očekivalo", rekao je stručnjak kompanije Daišin sekjutitis, Park Kang-ho.

Kompletni rezultati za drugi kvartal biće objavljeni 27. jula, a tada će, kako navodi Park Kang-ho, investitori već tražiti signale za treći kvartal kao što su efekti smanjenja proizvodnje i oporavak potražnje.