22. avgust 2023 15:30

Južna Afrika: Samit BRIKS-a razmatraće napuštanje dolara; Rusija: Mogućnost stvaranja zajednička obračunske jedinice

Izvor: TANJUG

podeli vest

Južna Afrika: Samit BRIKS-a razmatraće napuštanje dolara; Rusija: Mogućnost stvaranja zajednička obračunske jedinice

Foto: AP Photo/Themba Hadebe

JOHANESBURG - Na Samitu BRIKS u Johanesburgu će se diskutovati o postepenom napuštanju dolara u međunarodnoj trgovini, saopštio je danas potpredsednik Južne Afrike Pol Mašatile.

On je istovremeno rekao za Blumberg da BRIKS ne želi da se takmiči sa Zapadom, već da nađe svoje mesto na globalnom tržištu.

Zemlje BRIKS - Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika - žele da više plaćaju u nacionalnim valutama na međunarodnom tržištu, navela je američka agencija. Kako prenosi TASS, očekuje se da će članice BRIKS tokom samita dati zvaničnu izjavu o stvaranju nove valute.

Rusija: Ne jedinstvena valuta, već zajednička obračunska jedinica

Zemlje članice BRIKS-a možda će razgovarati o mogućnostima stvaranja zajedničke obračunske jedinice, koji bi mogao da bude alternativa američkom dolaru u pojedinim situacijama, izjavio je danas ministar finansija Rusije Anton Siluanov.

''Glavni akcenat sada je na razvijanju trgovinskih odnosa na obračunima u nacionalnim valutama. Vidimo mogućnost da se razgovara o stvaranju jedinstvenih sistema obračuna. Može biti reči o obračunskoj jedinici za zemlje članice BRIKS-a.

Ne o jedinstvenoj valuti, kao što je u EU, ali o alternativi dolaru, u kojoj se može izraziti trošak isporuke robe'', rekao je Siluanov, a prenosi TASS.