27. septembar 2023 15:46

Svetski internet pretraživač Gugl danas slavi 25. rođendan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Svetski internet pretraživač Gugl danas slavi 25. rođendan

Foto: Google

MAUNTIN VJU - Svetski internet pretraživač Gugl danas slavi 25. rođendan, a kompanija je odlučila da proslavi ovaj važan dan posebnim animacijama i podsećanjem na prošlost.

Počeci Gugla su vezani za dvojicu studenata Stenfordskog univerziteta koji su došli na ideju da kreiraju internet pretraživač koji će organizovati i rangirati veb stranice, prenosi Rojters.

Prvobitno nazvan BekRab (BackRub), ovaj startap je prerastao u jednu od

najvrednijih i najuticajnijih kompanija na globalnom nivou, Gugl, a njegovi suosnivači Leri Pejdž i Sergej Brin danas spadaju među najbogatije ljude na svetu.

Kako prenosi portal Jahu njuz, Gugl svake sekunde registruje oko 99.000 pretraga u sekundi, a 8,5 milijardi pretraga na dnevnom nivou.

Guglov uticaj seže dalje od njegovog pretraživača, pošto su njegovi proizvodi kao što su JuTjub, Android, Džimejl (Gmail) i Gugl mape postali sastavni deo svakodnevnog života milijardi ljudi širom sveta, prenosi Biznis tudej.

Sledeći veliki pomak se odigrao 2004. godine kada je Gugl najavio da će Gmail ponuditi neverovatnih 1 gigabajta skladišnog kapaciteta, a kompanija je iste godine izašla na berzu.

Gugl je 2005. godine kupio operativni sistem Android, godinu dana nakon toga i popularnu platformu JuTjub, a nekoliko godina kasnije i pretraživač Hrom (Chrome).

Izvršni direktor Gugla Sundar Pičai je ranije ovog meseca podelio svoje ideje o budućnosti i naveo da veštačka inteligencija (AI) predstavlja veliki potencijal za razvoj kompanije.