30. novembar 2023 14:20

Bogatstvo nove generacije milijardera zasnovano je pretežno na nasledstvu, a ne radu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bogatstvo nove generacije milijardera zasnovano je pretežno na nasledstvu, a ne radu

Foto: Shutterstock.com/Number1411, ilustracija

CIRIH/BAZEL - Bogatstvo nove generacije milijardera pretežno je zasnovano na nasleđu, a ne na radu i preduzetništvu, navodi se u izveštaju švajcarske banke UBS i predviđa da će se taj trend nastaviti i narednih decenija.

Ta banka u svom Izveštaju o Ambicijama milijardera za 2023. godinu, ističe da će 1.000 milijardera preneti 5,2 biliona dolara svojoj deci u narednih 20 do 30 godina, piše Gardijan.

Od 137 ljudi koji su postali milijarderi za godinu dana, do aprila ove godine, njih 53 je nasledilo ukupno 150,8 milijardi dolara od svoje porodice, navodi se u izveštaju UBS, što premašuje kombinovanih 140,7 milijardi dolara koje su stvorila 84 "samostvorena" milijardera u istom periodu.

Porast porodica koje svoje bogatstvo zasnivaju na nasleđu, primetan je u svim delovima sveta.

U Aziji i Pacifiku, prosečno bogatstvo naslednika bilo je 2 milijarde dolara u poređenju sa 1,6 milijardi dolara za preduzetnike, dok je u Americi, vrednost novopečenih milionera naslednika bila 2,2 milijarde dolara naspram 1,5 milijardi dolara preduzetnika.

U Evropi, Bliskom istoku i Africi, prosečno bogatstvo naslednika od 4,4 milijarde dolara, dvostruko je veće od 2,2 milijarde dolara samostvorenih preduzetnika.

"Kako sve veći broj prvih tajkuna stari, tako odgovornost počinje da prelazi na njihove naslednike, negujući potencijalne buduće multigeneracijske porodice milijardera", rekao je UBS, dodajući da je ovaj trend dugo bio očekivan, ali da je tek njihov ovogodišnji izveštaj o bogatstvu najbogatijih 0,00004 odsto društva, po prvi put, otkako je pre devet godina počeo da izlazi, potvrdio da je on u toku.

Povećanje broja milijardera naslednika posledica je procvata preduzetničke aktivnosti od 1990-ih, koja je postavilo temelje za buduće generacije, objašnjeno je u izveštaju.