30. novembar 2023 22:27

Majkrosoft investira 3,2 milijarde dolara za podsticanje rasta AI u Britaniji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Majkrosoft investira 3,2 milijarde dolara za podsticanje rasta AI u Britaniji

Foto: Shutterstock.com/Volodymyr Kyrylyuk

LONDON – Plan Majkrosofta da investira 3,2 milijarde dolara u Veliku Britaniju u naredne tri godine, podržaće budući rast veštačke inteligencije (AI), saopštila je vlada Velike Britanije.

Kako se navodi, finansiranje će obezbediti infrastrukturu ključnu za rad novih modela veštačke inteligencije.

„Ovo je prekretnica za budućnost AI infrastrukture i razvoja u Velikoj Britaniji“, rekao je britanski premijer Riši Sunak.

„Majkrosoft je kao kompanija posvećen tome da obezbedi da Velika Britanija kao zemlja ima vodeću svetsku infrastrukturu veštačke inteligencije“, rekao je Smit nakon sastanka sa britanskim ministrom finansija Džeremijem Hantom, prenosi Rojters.

Dogovorom je predviđeno da Majkrosoft Britaniji obezbedi više od 20.000 najnaprednijih jedinica za grafičku obradu, ključnih za mašinsko učenje i razvoj veštačke inteligencije, navodi se u saopštenju vlade.

Investicija uključuje i plan obuke kako bi se osiguralo da Britanci steknu veštine koje su im potrebne za izgradnju i rad sa veštačkom inteligencijom, dodaje se u saopštenju.

Plan Majkrosofta dolazi uprkos komentarima predsednika kompanije Breda Smita u aprilu zbog odluka britanskog regulatora na štetu američke kompanije u vezi sa preuzimanjem kompanije za video-igre Activision Blizzard.

Međutim, Uprava za konkurenciju i tržišta Velike Britanije (CMA), koja je stavila veto na ovaj sporazum u maju, saopštila je da je spremna da proceni predloge Majkrosofta i da je pristala da odustane od tužbe pred Žalbenim sudom za konkurenciju.

Britanske vlasti su u oktobru dale zeleno svetlo za Majkrosoftovo preuzimanje Activision Blizzard-a u vrednosti od 69 milijardi dolara.