7. februar 2024 21:22

Rajaner: Kvalitet Boinga je zabrinjavajuć, moguća su dalja odlaganja isporuka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rajaner: Kvalitet Boinga je zabrinjavajuć, moguća su dalja odlaganja isporuka

Foto: AP Photo, File/Elaine Thompson

DABLIN - Irska avio-kompanija Rajaner zabrinuta je zbog nedostataka na Boingovim avionima koje su identifikovali američki nadzorni organi u izveštaju nakon incidenata kompanije "Alaska erlajns" na modelima "737 Maks 9", rekao je danas izvršni direktor te kompanije Majkl O'Liri.

"Zabrinuti smo jer izveštaj naglašava loš kvalitet proizvodnje Boinga, ali ne mislimo da to utiče na našu flotu aviona ’737’ ili ’Maks 8’", rekao je O'Liri.

On je istakao da je na poslednjih 12 aviona, koje je Rajaner primio između oktobra i decembra, uočeno poboljšanje kvaliteta u odnosu na raniji period ove godine, preneo je Rojters.

Naveo je da nije siguran da li će pojačani nadzor Federalne uprave za vazduhoplovstvo (FAA) u Sijetlu usporiti na nove isporuke Boinga Rajaneru do kraja juna.

Prema preliminarnom izveštaju američkog Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja (NTSB) objavljenom juče navodi se da nedostaju četiri ključna zavrtnja na čepu za vrata, koji je izleteo sa mlaznog aviona "Maks 9" avio-kompanije "Alaska Airlines" tokom leta 5. januara.

Rajaner, najveća evropska avio-kompanija po broju putnika i jedan od glavnih kupaca Boinga, naručio je preko 350 mlaznjaka modela "Maks" poslednjih godina, ali nijedan "Maks 9".