12. februar 2024 20:03

Šmihal sa timom MMF-a razgovarao o finansiranju Ukrajine 2024. godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šmihal sa timom MMF-a razgovarao o finansiranju Ukrajine 2024. godine

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, arhiva

KIJEV - Ukrajinski premijer Denis Šmihal razgovarao je danas sa timom Međunarodnog monetarnog fonda na čelu sa Umom Ramakrišnan o sprovođenju reformi i finansiranju Ukrajine za ovu godinu.

"Hvala na uspešnoj drugoj reviziji proširenog aranžmana za 15,6 milijardi dolara. Razgovarano je o sprovođenju reformi i finansiranju Ukrajine za ovu godinu. Vlada vredno radi sa partnerima u tom pravcu. Imamo pozitivnu odluku u vezi sa Ukrajinom od 50 milijardi evra, uz podršku zemalja G7", napisao je on na Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, tokom sastanka je konstatovana efikasnost ukrajinskog žitnog koridora i njegov pozitivan uticaj na ekonomiju.

"Naveli smo tačke rasta BDP-a, uključujući i razvoj odbrambeno-industrijskog kompleksa. Imamo značajan potencijal", dodao je premijer Ukrajine, prenosi Ukrinform.

Šmihal je takođe obavestio sagovornike o radu u pravcu konfiskacije zamrznute ruske imovine.

"Ove godine očekujemo da zajedno sa našim partnerima izradimo mehanizam koji će nam omogućiti da ta sredstva usmerimo za oporavak naše zemlje", naglasio je šef vlade.

On je istakao da je MMF je jedan od najvećih finansijskih partnera Ukrajine.

"Ukupno, za 2022-2023, fond je Ukrajini obezbedio više od 7 milijardi dolara. Ove godine očekujemo 5,4 milijarde dolara od MMF-a. Radimo sistematski na obezbeđivanju makroekonomske stabilnosti", istakao je Šmihal.

Tim MMF-a danas je otpočeo sastanke u Kijevu sa predstavnicima ukrajinskih vlasti i drugih partnera.