4. mart 2024 16:50

Simson: Evropska unija ne može da zabrani uvoz solarnih panela

Izvor: TANJUG

podeli vest

Simson: Evropska unija ne može da zabrani uvoz solarnih panela

Foto: Shutterstock.com/Sergii Figurnyi, ilustracija

BRISEL - Evropska unija treba da pomogne domaćim proizvođačima solarnih panela, ali ne može da zatvori svoje granice za uvoz tih proizvoda, izjavila je danas evropska komesarka za energetiku Kadri Simson uoči sastanka ministara energetike Evropske unije.

Simson je navela da Evropska unija ne može da se odrekne solarnih panela iz uvoza pošto su joj potrebni za ispunjenje "veoma ambicioznih ciljeva" za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Ministri su se okupili da bi razgovarali o mogućoj podršci kompanijama za proizvodnju solarne energije, prenosi Rojters.

Mnogi proizvođači solarnih panela iz Evropske unije su zatvorili fabrike ili planiraju da to učine zbog velikog uvoza solarnih panela, posebno iz Kine.

Proizvođačima solarne energije u Evropskoj uniji potrebna je hitna podrška, saopštio je nedavno Evropski savet za solarnu proizvodnju (ESMC), prenosi portal Oilprice.

"Evropska solarna PV proizvodna industrija se suočava sa egzistencijalnom pretnjom. Ako kreatori politike ne preduzmu hitne mere da zaštite proizvođače solarnih fotonaponskih modula u EU, preseljenje u inostranstvo ili bankrot su jedine opcije", tvrdi ESMC.

Udruženje je pozvalo EU da pokrene otkup nagomilanih zaliha solarnih panela i da poveća državnu pomoć domaćim proizvođačima.